Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

CF

Vraag
Ik ben een meisje van 15 jaar, en heb al zo'n 10 jaar onverklaarbare buikklachten en ook sinds 4 jaar vaak last van benauwdheid. Ik heb erg veel last van slijm dat ik niet goed kan ophoesten. Heel soms heb ik ook wat bloed als ik te hard hoest. Dit bloed zit dan door wat slijm. Daarna heb ik vaak pijn in mijn longen.
Is het mogelijk dat ik taaislijmziekte heb? Of kan dat niet?
Antwoord
Beste,
Helaas kunnen we via deze weg geen persoonlijk advies geven en op basis van jouw vraag niet vaststellen of je al dan niet taaislijmziekte hebt. Bespreek deze problemen zeker met je ouders, en vraag samen met hen raad aan je huisarts of longarts.
Taaislijmziekte geeft typisch een combinatie van longproblemen en buikklachten. Personen met de klassieke vorm hebben verteringsproblemen met buikpijnklachten en een slechte gewichtsevolutie. Longproblemen gaan vaak gepaard met hoesten en het ophoesten van slijm. Wanneer er bloed in de slijmen vermengd is, is dit meestal teken van chronische infectie, waarbij kleine bloedvaatjes in de longen beginnen te bloeden. Ook benauwdheid kan een teken zijn van taaislijmziekte. Er zijn echter nog tal van andere aandoeningen die gelijkaardige klachten veroorzaken.
De beste manier om taaislijmziekte op te sporen is een zweettest, of indien deze geen duidelijk resultaat geeft, genetisch onderzoek. Hierover kan je meer lezen in andere rubrieken.
Dr. Mieke Boon
21.04.2015