Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

voeding

Vraag
Ik ben kraamverzorgende en wil weten of een moeder die een baby met CF krijgt borstvoeding kan geven.
Antwoord
Beste,

Bedankt voor uw vraag over een zeer relevant aspect van de zorg van zuigelingen met CF (of mucoviscidose).

Over de meest optimale voeding (borstvoeding, kunstvoeding of een combinatie) bij baby’s met CF bestaan momenteel weinig wetenschappelijke gegevens om een sluitend antwoord te geven. Echter een studie in Wisconsin (Jadin et al, 2011) toont dat exclusieve borstvoeding tot de leeftijd van 2 maanden respiratoire voordelen heeft, namelijk een kleinere incidentie van Pseudomonas aeruginosa infectie tot de leeftijd van 2 jaar. Exclusieve borstvoeding na 2 maanden kan daarentegen een negatieve invloed hebben op gewicht, waardoor bijvoeding vanaf die leeftijd nodig is.

Toch moet elke situatie individueel bekeken worden. Hierbij is de expertise van de diëtist(e) van een mucocentrum nuttig. Omdat de groei in de eerste levensjaren voor een deel bepalend is voor de evolutie van de longziekte op latere leeftijd, wordt deze nauwkeurig opgevolgd. Bij ondervoeding of afbuiging van de gewichtscurve, wordt geadviseerd de zuigelingenvoeding calorisch te verrijken. Dit kan bijvoorbeeld door dextrine-maltose en/of olie toe te voegen aan de melk. Indien de moeder het afkolven als te belastend ervaart kan er overgeschakeld worden op een kunstvoeding, eventueel in combinatie met borstvoeding. Er wordt geopteerd voor een standaard kunstvoeding en niet voor een (doorgedreven) hydrolysaat, tenzij er hiervoor een andere indicatie is (vb. koemelkeiwitallergie).

Bovendien hebben de meeste zuigelingen met CF een pancreasinsufficiëntie, waarvoor een behandeling met pancreasfermenten en een supplement met vetoplosbare vitamines noodzakelijk is. Gezien zuigelingen met CF meer zout verliezen in het zweet en moedermelk en ook gehumaniseerde koemelk relatief zoutarm is worden ook zoutsupplementen gegeven.
Tot besluit: mits goede opvolging en pancreasfermenten en supplementen van zout en vetoplosbare vitamines is exclusief borstvoeding zeker mogelijk voor baby’s met mucoviscidose. Vanaf de leeftijd van 2 maanden zijn voedingssupplementen te voeden.


Vriendelijke groeten
Claes Ine
30.04.2015