Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

stoppen met de pil

Vraag
Mijn vriend is geboren met cf, inmiddels nu 35 jaar
er wordt gezegt dat mensen met cf onvruchtbaar zijn
nu is mijn vraag
kan ik stoppen met de pil?
Wij hebben geen kinderwens...
Antwoord
Beste Mevrouw,

Bedankt om deze vraag te stellen. Zoals u inderdaad aangeeft, zijn de meeste mannen met CF on vruchtbaar. De reden daarvoor is dat de zaadleider door het defecte chloorkanaal verstopt geraakt waardoor zaadcellen niet vanuit de teelballen in het zaadvocht geraken. In medische termen spreekt men in dat geval van congenitale bilaterale afwezigheid van de vas deferens (CBAVD). Zevenennegentig procent van de mannen met CF hebben zo’n afwezigheid van de zaadleiders waarbij ook de zaadzakjes afwezig kunnen zijn. Naast de afwijkingen in de aanleg van deze organen zijn er bij CF ook afwijkingen gevonden in de ontwikkeling en het volgroeien van de zaadcellen. Deze kunnen misvormd zijn of bijvoorbeeld niet goed genoeg bewegen.
Wij adviseren uw vriend om een androloog te consulteren. Andrologie is immers de tak van geneeskunde die zich bezig houdt met de studie, diagnose en behandeling van afwijkingen van het mannelijk voorplantingsstelsel zoals o.a. verminderde mannelijke vruchtbaarheid. Een androloog werkt vaak samen met de gynaecoloog binnen een fertiliteitscentrum.
Door een onderzoek naar het zaadvocht van uw vriend kan onder de microscoop bekeken worden of er voldoende zaadcellen aanwezig zijn en hoeveel kans er bestaat om tot een spontane bevruchting te komen.

Wij hopen dat dit een voldoende antwoord is op jullie vraag.

Met vriendelijke groeten
30.04.2015