Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

spraak

Vraag
Bestaat er een aangetoonde samenhang tussen CF en (uit)spraakproblemen?
Antwoord
Beste ouders

Een rechtstreeks verband tussen cystische fibrose (CF) en (uit)spraak problemen is er niet. Kinderen met CF verschillen niet van andere kinderen wat spraak- en taalontwikkeling betreft.
Onrechtstreeks kan de ziekte en/of zijn behandeling wel enige invloed hebben op spraak en stem. Kinderen met CF hebben vaak chronische neus- en sinusproblemen met langdurige neusverstopping of vorming van neuspoliepen als mogelijk gevolg. Dit kan aanleiding geven tot een 'nasale spraak': een spraak met sterke neusklank. Bij aanslepende neusverstopping kan in sommige gevallen ook een vochtophoping ontstaan in het middenoor met verminderd gehoor als gevolg. Gehoorsvermindering kan de ontwikkeling van taal en correcte klankvorming vertragen. Zelden kan medicatie die via verstuiving wordt toegediend de oorzaak zijn van (veelal tijdelijke) heesheid. Een voorbeeld hiervan is DNAse. Indien kinderen zich zorgen maken over hun ziekte of angstig zijn over de behandeling zou dit ook aanleiding kunnen geven to spraakproblemen zoals stotteren. Er zijn echter geen aanwijzingen dat stotteren frequenter voorkomt bij kinderen met CF dan bij de globale bevolking.
Om op jullie vraag terug te komen: de meeste spraak- en uitspraakproblemen staan los van mucoviscidose zeker wanneer het logopedische of articulatieproblemen betreft. Advies bij de neus- keel-oor dokter met specifieke aandacht voor neusverstopping en gehoor kan wel nuttig zijn.
We hopen dat dit een afdoend antwoord is op jullie vraag.
M. Proesmans, K. De Boeck, F. Vermeulen, L. Dupont
13.11.2008
Het antwoord is opgemaakt door: Prof Kris De Boeck