Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

i-neb resultaten,ervaringen

Vraag
of er al meer bekend is over gebruik van i-neb vernevelaar
Antwoord
De I-neb is een vernevelaar die volgens een nieuw concept werkt. In de testsituaties zijn de deeltjes waaruit de medicijnnevel is opgebouwd zo klein dat zij ver in de longen kunnen doordringen. Het lijkt dus een aanwinst voor patiënten met CF.
De I-neb produceert verneveling op een andere manier dan de meeste andere vernevelaars. Hierbij wordt de medicijnnevel geproduceerd door een ultrosoon vibrerend gaasje, in de vakterminologie ook wel “mesh” genoemd. De vernevelaar is heel aantrekkelijk in het gebruik, want hij is klein, dus gemakkelijk mee te nemen, werkt op een accu, dus onafhankelijk van het stroomnet, is geruisloos, en de verneveltijd is veel korter,dan met de huidige jetvernevelaars die door een vrij luidruchtige compressor worden aangedreven. Deze techniek bestaat in verschillende toestellen, zoals I-neb, E-flow en Aeroneb go.
Wat de I-neb onderscheidt van de andere toestellen is de AAD-techniek of de adaptive aerosol delivery (de aangepaste aerosol toelevering). Dit wil zeggen dat er een kleine chip ingeplaatst wordt die er specifiek voor zorgt dat het medicijn enkel tijdens de inademing verneveld wordt. Gedurende de eerste ademhalingen wordt de flow gemeten en wordt de ideale fase bepaald voor de toediening van het medicijn. Op dit ogenblik vibreert het mondstuk zodat de patiënt weet dat hij actief moet inhaleren. Tijdens de uitademingsfase wordt er geen medicijn verstoven zodat er minder verlies van medicijn is en de medicijnen zo diep als mogelijk in de longen terecht komen. Ook de aard van het medicijn kan verschillen in toediening bepalen. Een belsignaal geeft aan wanneer de verneveling klaar is. Via een display kan je zien of de verneveling correct gebeurde.
Het I-neb systeem werkt met een schijfje. Het schijfje vertelt het apparaat hoe het medicijn moet worden afgegeven. De I-neb werkt niet zonder dit schijfje. Het schijfje is specifiek voor elk medicijn.
Echter, voor de medicijnen die CF-patiënten gebruiken, zoals pulmozyme, hypertoon zout, en de antibiotica tobramycine en colimycine is de vernevelaar nog onvoldoende getest.
In het Verenigd Koninkrijk wordt de I-Neb samen met een bepaalde vorm van antibiotica aangeboden. Hier krijgt de patiënt het toestel bij zijn medicatie. In Nederland en Belgie is dit nog niet het geval.
Wel is inmiddels bekend dat de mesh heel nauwkeurig moet worden schoongemaakt, omdat anders de deeltjes in de medicijnnevel te groot worden en niet goed meer in de longen kunnen doordringen. Ook is de mesh erg kwetsbaar, er moet dus voorzichtig met het apparaat worden omgegaan. Om problemen te voorkomen, wordt bij het toestel een wasmandje geleverd waar je alle toebehoren kan in plaatsen. Vervolgens gebeurt het onderhoud zoals aangeraden door uw arts of centrum.
De I-neb lijkt een toestel met mogelijkheden voor CF patiënten maar op het ogenblik is er in Nederland en België een afwachtende houding tot er meer studieresultaten verschenen zijn.
In januari 2009 zal een overzichtsartikel over dit type vernevelaars en CF worden gepubliceerd in de Cochrane Library.
K. De Boeck, J. Dankert-Roelse, Myriam Vreys
09.01.2009
Het antwoord is opgemaakt door: Prof Kris De Boeck