Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

diagnose

Vraag
Mijn dochter is 16 jaar en zal van de week een zweettest ondergaan. Nu lees ik dat dit alleen bij jonge kinderen een optie is. Klopt dit? En komt het vaker voor dat de diagnose pas in de pubertijd gesteld wordt?
Antwoord
Geachte vraagsteller,
De zweettest is gewoonlijk het eerste onderzoek dat wordt uitgevoerd indien men aan de diagnose Cf denkt. De zweettest kan vanaf de leeftijd van 4 weken betrouwbaar worden uitgevoerd. Bij adolescenten en jonge volwassenen kan deze test dus zonder probleem worden uitgevoerd. De test wordt niet alleen gebruikt om de diagnose te stellen maar ook om bij iemand met ziektetekens die zouden kunnen wijzen op CF door een normaal testresultaat de diagnose CF uit te sluiten. In de meeste gevallen geeft de test een duidelijk antwoord: een zweetchloride boven de referentie wijst of mucovicidose, een zweetchloride onder een bepaalde drempel sluit de ziekte uit. Tussen deze 2 waarden is er een rgijze zone van Chloorwaarden waar de zweettest geen antwoord geeft. In dat geval is verder onderzoek aangewezen (genetisch onderzoek en electrofysiologische metingen.
Indien men in een groot centrum of in een land nakijkt op welke leeftijd de diagnose CF werd gesteld bij de patiënten dan zijn dit de gegevens: bij de helft van de patiënten is de diagnose gesteld voor de leeftijd van 1 jaar; bij ongeveer 90% van de patiënten is de diagnose gesteld voor de leeftijd van 18 jaar, maar bij ongeveer 10% van de patiënten wordt de diagnose CF pas duidelijk op volwassen leeftijd. Late diagnosen betreffen meestal-maar niet altijd- mildere vormen van de ziekte.
18.12.2008
Het antwoord is opgemaakt door: Prof Kris De Boeck