Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

proef je altijd zout in het zweet bij cf

Vraag
Hallo,

Mijn zoontje heeft pas de zweettest gehad om cf uit te sluiten. Wij hebben nog niet de uitslag. Als ik mijn zoontje een kus geef proef ik geen zoute smaak dus ik vraag me af hoe dit nou zit. Nou is het zo dat mijn zoontje niet echt veel zweet. Is het zo dat je altijd zout proeft als je een kind met cf een kus geeft of hoeft dit niet perse?

Bij voorbaar dank,

Mvg,

Samantha
Antwoord
Geachte ouder,

Op uw vraag of zweet van mucoviscidose kinderen altijd zout smaakt is het antwoord neen. Bij vele ouders valt dit niet op. Zweet is immers altijd lichtjes zout. Het is alleen zo dat zweet van kinderen met CF zouter is dan normaal en dat af en toe een ouder dit heeft opgemerkt. De smaak van het zweet is echter absoluut geen betrouwbare test om al dan niet aan mucoviscidose te denken. De uitslag van de zweettest moet dus worden afgewacht.
K. De Boeck, Mucoteam Leuven
02.02.2009