Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

cf????

Vraag
goede middag ik heb een vraag bij ons in de familie is cf ontdekt. nou kan het zijn dat ik drager ben dat wil ik laten testen mijn huisarts is op de hoogte. nou heb ik hem ook gevraagt of ik nog cf kan krijgen ik ben nu 28 maar heb nooit geen klachten die samen hangen met cf nou zegt hij dat ik dat niet zal krijgen omdat bij mij geen symptomen aan de orde zijn. klopt dat????????

mvg r
Antwoord
Wanneer in een familie wordt ontdekt dat iemand aan CF lijdt, is het best om anderen te onderzoeken: zeker alle broers en zussen van de patiënt en andere familieleden met klachten die het gevolg kunnen zijn van CF. Bij jonge kinderen moet men de diagnose uitsluiten door middel van een zweettest. Bij familieleden ‘in de vruchtbare leeftijdscategorie’ is het belangrijk om ook dragerschap uit te sluiten. Immers indien een drager ontdekt wordt, moet ook zijn partner getest worden vermits in onze lage landen dragerschap voor CF redelijk frequent is (in de orde van 1/25 tot 1/35 personen).
Je 2de vraag is ‘of je CF niet zal krijgen omdat je geen symptomen hebt’. CF is een aangeboren ziekte en heb je al dan niet van bij de geboorte. Symptomen treden meestal vanaf jonge leeftijd op maar kunnen bij milde vormen soms pas op jong volwassen leeftijd duidelijk op de voorgrond komen te staan. . Het is echter heel ongewoon op de leeftijd van 28 jaar- bij iemand die helemaal geen klachten heeft- vast te stellen dat hij zou lijden aan CF. Wel moet u weten dat er een heel specifieke vorm van CF bestaat bij mannen die zich alleen uit door onvruchtbaarheid .
K. De Boeck, M. Proesmans, J. Dankert-Roelse
09.02.2009