Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

taaislijm

Vraag
Ik ben 40 jaar en heb al enige tijd in de ochtend veel slijm, soms met spugen erbij en mijn darmen zijn heel erg gevoelig. Lijkt dit op een taaislijm ziekte?
Antwoord
Geachte Ecorn-vraagsteller,

Voor specifieke klachten bij uzelf dient u natuurlijk uw dokter te consulteren.

Wanneer u vraagt welke symptomen kunnen wijzen op de ziekte CF op de leeftijd van 40 jaar dan zijn dit de volgende : luchtwegklachten zoals hoesten en slijmproductie, spijsverteringsklachten zoals krampen en diarree, , problemen met de zouthuishouding en problemen van mannelijke vruchtbaarheid. Deze klachten kunnen voorkomen in wisselende combinaties. Dus de combinatie van luchtwegsymptomen met braken en “gevoelige darmen” is één van de mogelijke combinaties. Maar het samen voorkomen van deze symptomen kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld ernstige gastro-oesofagale reflux of van stoornissen in de afweer (immuundeficiënties) en andere. Voor uw klachten is een consult bij de dokter is dus echt noodzakelijk.
K. De Boeck
17.04.2009