Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

stoelgang

Vraag
Wat is er zo anders aan de stoelgang van peuters met cf. Ik weet dat het vettig is, maar hoe zit het met de kleur? En zitten er ook veel onverteerde stukjes in?
Dankjewel
Antwoord
Hoe de stoelgang eruit ziet bij een peuter is wisselend van kind tot kind, en hangt deels af van de voeding. Vaste stoelgang om de twee dagen kan even ‘normaal’ zijn als malse stoelgang 3 keer per dag. De stoelgang kan lichtbruin, geel, groen of donkerbruin zijn, zonder dat dit op enig ziektebeeld wijst. Sommige groenten zoals maïskorrels, tomaten of paddenstoelen, worden onvolledig afgebroken in de stoelgang teruggevonden.

De meeste peuters met CF (+/- 85%) hebben onvoldoende aanmaak van pancreasfermenten (of enzymes). Hierdoor kan het lichaam vetten en eiwitten slechts gedeeltelijk verteren en opnemen. De niet opgenomen vetten komen in de stoelgang terecht, waardoor deze glanzend, eerder bleek van kleur is, en boven water drijft. De onverteerde eiwitten worden door darmbacteriën omgevormd tot slecht riekende stoffen (zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurt in rotte eieren of vis). De totale hoeveelheid stoelgang is groter, en buikkrampen zijn frequent. Naast dit ‘kosmetisch’ effect op de stoelgang, zorgt de slechte vertering bij CF o.a. voor onvoldoende opname van vetten en eiwitten, met als gevolg een slechte voedingstoestand.

Dankzij de behandeling met pancreasfermenten, die in capsules langs de mond genomen worden samen met de maaltijden, worden de vetten en eiwitten beter verteerd en zal het lichaam deze vetten ook beter opnemen. Wanneer de capsules met verteerfermenten samen met elke maaltijd ingenomen worden verdwijnt het ongemak van slechte vertering of komt het minder frequent voor.

Peuters met CF die onvoldoende behandeld worden hebben dus frequente, overvloedige, glanzende stoelgang, met een sterke geur. De kleur ervan is meestal lichtgeel of grijsachtig, soms met oranje vetdruppels, maar dit kan wisselend zijn. Deze kenmerken zijn niet even uitgesproken bij alle CF-patiënten, en zijn niet altijd makkelijk te herkennen, maar zijn vaak samen met een slechte gewichtstoename het ‘alarmteken’ dat leidt tot de diagnose van CF.

Naast CF zijn er andere oorzaken van aanslepende diarree bij kinderen. ‘Peuterdiarree’ is bv veel frequenter. Hier is de stoelgang wisselend van consistentie (soms hard, soms mals en overvloedig), vaak met onverteerde voedingsresten zoals u het beschrijft in uw vraag. De gewichtsevolutie is normaal, alsook de eetlust. Deze peuterdiarree kan in de hand gewerkt worden door een weinig gevarieerd, vetarm dieet.
Een andere frequente oorzaak is een slechte vertering van suikers zoals lactose. Hier zal het eten van lactosehoudende voeding waterige, zure diarree veroorzaken, met veel darmgassen en krampen. De gewichtsevolutie is normaal.

Bijkomende vragen kunt u altijd bespreken met uw behandelende arts.
F. Vermeulen
06.07.2009