Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Podezření na CF_

Otázka
Můj čtyřletý vnuk má již 3 měsíce úporný kašel, který i přes léčbu pediatrem se výrazněji nezlepšuje. Všimli jsme si, že jeho kůže je dosti vlhká, slaná a na krku má pouhým okem viditelné krystalky soli. Někdy i v zátylku. Krém Panthenol nepomáhá. Předtím, žádné potíže neměl. Ale asi před rokem ho opakovaně kousl "klíšťák holubí". Může toto být příčinou nynějších potíží? Můžeme někde nechat vnuka vyšetřit i bez doporučení pediatra?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Milá paní,
Chápeme Vaši starost o vnuka. Občas se stává, že kašel může trvat delší dobu, tři měsíce se nám však zdá dost dlouho. Příčiny takového kašle mohou být různé: může to být např. zánět vedlejších dutin nosních, ale i astma, zánět průdušek vyvolaný některými třeba i méně obvyklými mikroby, nebo vdechnutí cizího tělesa, které může proběhnout nepozorovaně nebo tzv. gastroezofageální reflux, při kterém nefunguje dobře svěrač na konci jícnu a potrava z žaludku se vrací do jícnu i výše a dítě ji může v malých množstvích vdechovat a řada jiných příčin. To vše je třeba zvážit a vyšetřit.
Vy máte pravděpodobně obavy z cystické fibrózy, protože zmiňujete slanou chuť potu s krystaly soli. Vyloučení této choroby je snadné pomocí tzv. potního testu, při kterém se na malé ploše předloktí provádí tzv. iontoforéza roztokem pilokarpinu, který podnítí potní žlázy k tvorbě potu. Vytvořený pot se pak vyšetří na obsah soli. Je to jednoduché nebolestivé vyšetření, které lze provést ambulantně, je však třeba, aby je provádělo pracoviště, které s ním má dostatečné zkušenosti. Váš pediatr by Vám jistě dal k provedení takového testu doporučení. Není totiž sporu o tom, že pocit rodičů, že pot dítěte chutná slaně, by se měl potvrdit nebo vyloučit tímto jednoduchým vyšetřením. Pokud byste měli s doporučením obtíže, jistě by Vás neodmítlo centrum, které se cystickou fibrózou zabývá.
Pokud se klíšťáka holubího týká, myslíme, že souvislost s obtížemi Vašeho vnuka je velmi nepravděpodobná. Jednak je to dlouhá doba od styku, jednak jsme podobné příznaky v literatuře nenašli. Po přisátí tohoto parazita jsou popisovány především alergické reakce (otoky, vyrážka, svědění i závažnější projevy), které ale vznikají bezprostředně po styku s klíšťákem.
Přejeme Vám, aby se podařilo příčinu obtíží Vašeho vnuka odhalit a hlavně odstranit.
S pozdravem, Věra Vávrová a Jitka Brázová
27.08.2009
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová