Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

cf-SK

Otázka
moja trojrocna dcerka ma cf a pseudomonasa,kedze chodime dost casto na vnutrozilove preliecenie chcela by som sa opytat ci existuje nieco na spevnenie zil ,pretoze nasu dcerku musia velmi casto prepichovat a strasne casto jej zily praskaju,dakujem.
Odpověď
Vážená pani.
Väčšina pracovísk preferuje pri chronickej infekcii pseudomonas aeruginosa pravidelné antibiotické preliečenie. Ich frekvencia záleží hlavne od klinického stavu pacienta. Deti s CF majú veľmi často odbery krvi za účelom sledovania ochorenia. Cievna stena sa preto poškodzuje, niekedy dochádza k strate periférnych ciev. V krajnom prípade sa musí zabezpečiť centrálny venózny systém za účelom podávania liekov. Napríklad cestou swiming katétra, porth a cathu, Hickman katétra. Na prevenciu poškodenia ciev by sa na Slovensku mohol použiť Ascorutin (acidum ascorbicum, rutin). Bioflavonoidy a vitamín C majú protektívny účinok na cievnu stenu. Môžu sa podávať od troch rokov, pri dobrej tolerancii aj dlhodobejšie.
S pozdravom Branko Takáč
14.02.2010
Odpověď editoval: Branco Takac
Question in Slovak language