Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Jak postupovat

Otázka
Dobrý den.
Můj syn (9měsíců) absolvoval již v porodnici několik nálevů, protože mu neodcházela smolka. Podle sona část smolky zůstala při odchodu z porodnice ještě v zestupném tračníku, ikdyž již vylučoval "žlutou" stoličku.Po celou dobu míval nafouklé bříško, trpěl plynatostí, neublinkával. Barva stolice se měnila (žlutá, hnědá, zelená, načernalá), měnila se i frekvence (1x za 10dní).UTZ břicha byl v normě.Asi ve 3 měsících začala být stolice vodnatá, několikrát denně, s proměnlivým množstvím hlenu, černých kousků a nitek krve.Začali jsme s užíváním probiotik, 2 měsíce jsem byla na přísné bezmléčné dietě (kojím).Změna nenastala. 5 měsíců jsme čekali na vyšetření na dětském gastru,pouze zapsali problémy a udělali testy krve a stolice(vše v normě), na další konzultaci čekáme do května. Po ukončeném 6.měsíci jsme začali přikrmovat, vše odcházelo z těla nestráveno.Po 5 týdnech začala být část stravy strávena, nyní je už většina.Syn je stále kojen, prospívá (porod 45cm, 3,2kg, 9m 72cm, 8,5kg).Od narození je jakoby mírně zahleněn,při výtěru byl objeven haemophilus, nebyl léčen.Mám strach,že má CF.Pediatr i gastroentroložka zmínili na můj dotaz tuto možnost, ale neposlali nás na žádné vyšetření. Pomozte. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Chápeme Vaši starost o syna. Vy máte pravděpodobně obavy z cystické fibrózy, protože zmiňujete zácpu a zahlenění. Vyloučení této choroby je snadné pomocí tzv. potního testu, při kterém se na malé ploše předloktí provádí tzv. iontoforéza roztokem pilokarpinu, který podnítí potní žlázy k tvorbě potu. Vytvořený pot se pak vyšetří na obsah soli. Je to jednoduché nebolestivé vyšetření, které lze provést ambulantně, je však třeba, aby je provádělo pracoviště, které s ním má dostatečné zkušenosti. Váš pediatr by Vám k provedení takového testu dal doporučení. Pokud byste měli s doporučením obtíže, jistě by Vás neodmítlo centrum, které se cystickou fibrózou zabývá.
Přejeme Vám, aby se podařilo příčinu obtíží Vašeho syna odhalit a hlavně odstranit.
S pozdravem, Jitka Brázová
13.03.2010
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová