Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

uridintrifosfát

Otázka
Dobrý den,
v knize "Cystická fibróza v praxi" od "Věra Vávrová a kolektiv" je uvedeno (str.64), že je vhodná kombinace při inhalaci amiloridu s uridintrifosfátem. Mimo jiné je uvedeno, že uridintrifosfát není u nás k dispozici. Chci se zeptat, jestli je tomu tak i nadále, že není k dispozici (a z jakého důvodu) a jestli je to opravdu tak dobrý lék, jak je uvedeno v knize. Děkuji Vám
Odpověď
Dobrý den,
Snaha ovlivnit obsah solí a s nimi i vody v tekutině na povrchu dýchacích cest a tak usnadnit pohyb řasinek a zlepšit to, čemu se odborně říká „mukociliární clearance“, vede již mnoho let ke zkoušení různých látek. Mezi ně patří i amilorid, který ovlivňuje transport sodíku membránou buněk na povrchu dýchacích cest i uridintrifosfát, který působí na transport chloridů. Inhalace amiloridu se v některých centrech světa užívá, i když se ví, že působení léku je krátkodobé a že pro optimální účinek by bylo třeba inhalovat mnohokrát denně (v 3 – 4 hodinových intervalech). Léčebný účinek amiloridu u CF bude třeba prokázat v dalších klinických studiích a zodpovědět tak mnoho otázek a zláště nalézt dlouhodobě působící varianty této léčby. Hledají se proto jiné formy a vkládají se naděje do práškové formy léku. Uridintrifosfát a řada příbuzných derivátů tzv. trifosfátových nukleotidů jsou však stále ve stadiu klinického zkoušení a běžně nejsou k dispozici nejen u nás, ale ani jinde ve světě. Zprávy o jejich vhodné kombinaci s amiloridem se týkaly klinických zkoušek, které u každého nového léku po řadu let předcházejí uvedení léku do praxe. V současné době se hledají a zkoušejí nejvhodnější „příbuzní“ uridintrifosfátu, ale doba, kdy budou tyto preparáty na pultech lékáren je určitě hodně vzdálená.
S pozdravem, Věra Vávrová
06.12.2007
Odpověď editoval: Vera Vávrová