Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

dovolená

Otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,zda je vhodný pobyt pro dítě s CF u moře v Turecku a pokud nemá žádné větší problémy,zda není pro něho nebezpečný let letadlem. Děkuji
Odpověď
Dobrý den.
Na tuto otázku již bylo na tomto fóru několikrát odpovídáno. Podívejte se proto prosím do archívu, kde dané odpovědi najdete.
Souhrnem lze napsat:
Pobyt u moře je jistě vhodný pro každé dítě. Zda je Turecko méně či více vhodné než jiné evropské destinace je otázka. V současné době neexistuje seznam doporučených zemí k pobytu pro dětské pacienty s CF. Je potřeba vždy zvážit konkrétní případ - o jakou destinaci se jedná, zjistit od cestovní kanceláře maximum informací jak vypadá ubytování a jaké služby jsou nabízeny. V současné době je připraven k tisku materiál s doporučením (guidellines) pro cestování CF pacientů. Doporučení je v Angličtině a vyjde v některém z dalších čísel časopisu Evropské společnosti pro CF - Journal of Cystic Fibrosis.
Doporučit dítěti s CF cestu letadlem může jen ošetřující lékař, který dobře zná stupeň jeho plicního poškození. Hlavní rizika letu jsou vznik pneumothoraxu a desaturace. Vzhledem k tomu, že v letadle se dýchá vzduch s 15% koncentrací kyslíku na rozdíl od obvyklé 21% koncentrace, může se stát, že nemocné dítě bude mít kyslíku nedostatek. Před letem je proto nezbytné podrobné vyšetření a posouzení schopnosti dítěte se na cestu vydat. Dítě by mělo mít vyšetřenou funkci plic (spirometrické vyšetření) a ev. hypoxemický test. V době letu musí být dítě ve stabilizovaném stavu, bez akutní exacerbace základního onemocnění. Je důležité vzít v potaz i délku letu – vhodnější jsou kratší, přímé lety bez přestupu. Dítě s sebou musí mít zprávu o své nemoci a je třeba upozornit personál letadla na to, že se může stát, že dítě bude potřebovat za letu dodávku kyslíku.
Doporučení (Guidelines) naleznete na www.brit-thoracic.org.uk/Portals/0/Clinical%20Information/Air%20Travel/Guidelines/FlightRevision04.pdf

Praktické rady a zkušenosti rodičů, kteří již cestu letadlem se svými dětmi s CF podnikly, můžete také získat kontaktováním pacientské organizace - Klub nemocných cystickou fibrózou (více na www.cfklub.cz).
S pozdravem, Jitka Brázová
13.07.2010
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová