Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

pozitivní screening

Otázka
Dobrý den, v pátek jsme byli s mým měsíčním synem u paní doktorky, kde nám byl předán výsledek screengu. je tam napsáno,že by naš syn mohl mít CF. Pravděpodobnost je 5-10%. Jsem diabetička a tato informace mě značně vystresovala. nevím, jak velká možnost je,že náš syn CF bude mít a zda se jedná o pozitivní test nebo pouze nejasný - jak je uvedeno na stánkách CF. Nebyli jsme pozváni na žádný další odběr krve,pouze se máme objednat na potní test.
S pozravem pochobradská
Odpověď
Dobrý den,
velmi se omlouvám se pozdní odpověď danou problémy s tímto mezinárodním servrem. Pevně doufám, že se Vaše obavy nenaplnily.
Sreeningové vyšetření související s cystickou fibrózou se provádí v porodnicích u všech dětí v ČR spolu s dalšími screeningovými vyšetřeními. Jako všechna screeningová vyšetření je to metoda velice citlivá, ale také s možností falešně pozitivního výsledku. Až další vyšetření diagnózu vyvrátí či potvrdí.
Bez potního testu, tedy bezbolestného a neinvazivního vyšetření hladiny chloridů v potu, není možné určit diagnózu CF.
Vzhledem k tomu, jak důležité je cystickou fibrózu začít léčit co nejdříve, aby všichni s tímto onemocněním žili co nejplnohodnotnější a svým zdravým vrstevníkům podobný život, je toto screeningové vyšetření zařazeno už u čerstvě narozených miminek v ČR stejně jako v dalších vyspělých zemích světa.
Pokud se diagnóza CF potvrdí, je miminko a celá rodina předána do péče specialistů zabývajících se touto problematikou včetně psychologické pomoci a podpory tak, aby na danou situaci nebyla rodina sama.
s pozdravem a přáním všeho dobrého, Jitka Brázová
11.11.2010
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová