Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

CF - aspergilus

Otázka
Dobrý den. Jsem matka 30 leté dcery s diagnozou CF. Mám dotaz na léčbu aspergilové infekce. apergilus je minimálne citlivý na Sporanox. V loňském roce Aspergilus vymizel po 14 denní léčbě V fendem.- bez apergila 9 měsíců.
Víme, že V fend je velmi drahý lék. Lékař nám potrvdil, že léík není možno aplikovat kdvůli jeho ceně. Prosím o radu, zda je možné , aby nechal např. lék schválit revizním lékařem, nebo nějak podobně. Dcera je kolonizovaná stafilokokus aureus, Pseudomonádu ani Cepasii nemá.
Domnívám se, že určitě nějaká pomoc existuje.
Předem vám děkuji za radu a přeji hodně úspěchů.


Věra Šefrová
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za pozdní reakci, ale bohužel odověď na Vaši otázku není jednoznačná a s pravidelnými změnami MZ i měnlivá.
Vfend je opravdu velmi nákladný lék a nesmí jej předepsat každý lékař, ale pouze lékař se specializací z hematologie, onkologie a infekční medicíny.
Je samozřejmě možné požádat o vyjímku a schválení indikace revizním lékařem, ale výsledek se může lišit lékař od lékaře a hlavně jedna od druhé zdravotní pojišťovny.
Je také velmi důležité, jaké má Vaše dcera projevy Aspergilové infekce, zda se jedná o tzv. alergickou bronchopulmonální aspergilózu. Možnosti léčby této komplikace spojené častěji s CF a následky Aspergilové infekce v organizmu jsou komplexnější než varianta Sporanox či Vfend.
Poraďte se prosím s Vaším ošetřujícím lékařem, který Vaši dceru dobře zná, jak nejlépe danou situaci řešit.
S pozdravem Libor Fila a Jitka Brázová
19.05.2008
Odpověď editoval: M.D. Libor Fila