Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

příprava amiloridu

Otázka
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na přípravu roztoku amiloridu v lékárně. Je nutné aby byl sterilní i když lékař sterilizaci na receptu nepožaduje? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Předpokládáme, že máte na mysli přípravu amiloridu do malých 20 ml lahviček. To je totiž jedině správný způsob podávání. Velké lahve o obsahu 1 litr, které se po dobu 1 měsíce 2 x denně otvírají, jsou vystaveny velkému riziku infekce a proto nesmějí být užívány.
Roztok amiloridu se při přípravě do malých lahviček v lékárně nesterilizuje, proto lékař na receptu sterilizaci nepožaduje. Filtruje se speciálním filtrem a je mikrobiálně nezávadný, nikoli sterilní. Není ani třeba, aby byl sterilní, protože se nepodává do žíly, ale do dýchacích cest. Inhaluje-li dítě Vincentku, také není sterilní. Ostatně není sterilní ani vzduch, který dýcháme. Nemusíte mít tedy obavy, mikrobiální nezávadnost je zaručena.
S pozdravem, Věra Vávrová
31.01.2011
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová