Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Ďalšie dieťa

Otázka
Som otcom 4ročnej dcéry chorou na CF. S manželkou uvažujeme o ďalšom dieťati, ale 25% pravdpepodobnosť, že by sa nám narodilo druhé choré dieťa nás v tomto rozhodnutí brzdí. Preto sa chcem opýtať či existuje reálna možnosť priviesť na svet zdravé dieťa.
Mám na mysli napríklad umelé oplodnenie.
Na Slovensku sa zisťiť tento stav vyšetrením plodu amniocentézou. Ak sa však zistí, že plod je postihnutý sú 2 možnosti. Narodí sa nám ďalšie choré dieťa, alebo sa manžela rozhodne pre umelé prerušenie tehotenstva. Pred dvoma rokmi však manželka spontanne potratila a tento zažitok bol dosť traumatizujúci.

Ďakujem
Odpověď
Dobrý den,
Vaše situace není jednoduchá a Váš přístup je velmi zodpovědný. Je jistě dobrý nápad pořídit Vaší holčičce sourozence. Je pravda, že máte-li již dítě s CF, šance pro dalšího potomka mít také CF je 25 % a proto je v těchto případech rutinně prováděna prenatální diagnostika.
Pokud byste chtěli volit cestu umělého oplodnění, obraťte se prosím na Národní centrum pro genetickou diagnostiku CF v SR - www.genexpress.sk. Mají s touto problematikou bohaté zkušenosti a velmi dobrou mezinárodní reputaci. Jsme si jisti, že naleznou nejlepší řešení Vaší situace s respektem k etickým pravidlům a zákonům Slovenské republiky.
S pozdravem, Milan Macek, Jr. a Jitka Brázová
11.01.2008
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová