Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

potny test

Otázka
dobry den,chcem sa opyta,syn ma 9 mesiacov,zda sa mi,ze je zahlieneny a je velmi slany,mam mu dat urobit potny test?ine priznaky cf som zatial nespozorovala a chcem sa este opytat ci mi potny test urobi pediatricka alebo treba ist na specialne pracovisko?
Odpověď
Dobrý den,
Pokud je Váš syn slaný a zahleněný, je jistě správné nechat mu vyšetřit chloridy v potu. Toto vyšetření je neinvazivní, výsledek je znám ještě týž den a většina dětí jej toleruje zcela bez obtíží. Většina vyšetření je negativních a vyloučí tak klasickou formu cystické fibrózy. Vyšetření se standardně u praktických lékařů neprovádí. Existují specializovaná pracoviště, většinou ve velkých nemocnicích, kde mají laboratoře pro stanovení chloridů v potu. Je velmi důležité, aby bylo vyšetření provedeno v laboratoři, která má s tímto vyšetřením dostatek zkušeností (test musí být proveden opakovaně – min. 2x, je získáno dostatečné množství potu, laboratoř provádí dostatečný poček vyšetření za rok – min. 150). Kontakt a doporučení na takové pracoviště Vám dá Vaše praktická lékařka.
Poznámka: Není nutné klást dotazy opakovaně. Snažíme se odpovídat, jak nejrychleji můžeme a na všechny dotazy postupně naleznete na našich stránkách odpověd.
S pozdravem Jitka Brázová (koordinátorka projektu)
11.01.2008
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová