Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

cf

Otázka
dobrý deň,chcem sa opýtať aké faktory môžu ovplyvniť meranie chloridov na cf? malému robili 2x test na chloridy,pretože už dva razy sme boli v nemocnici na zápal pľúc, výsledok 37 a druhý 47. nemá nijaké príznaky,aj ten druhý zápal mal asi kvôli tomu,že to asi nemal poriadne preliečené.má dva mesiace,je živý,dobre papá,nie je ani slaný.pôjdeme do BA na opakovanie testu.môže mať i napriek tomu cf? aké sú teda ti faktory čo ovplyvňujú tento test? ďakujem
Odpověď
Dobrý den.
1. Test by měla dělat laboratoř, která má dost zkušeností, t.j, provádí aspoň 250 vyšetření za rok.
2. Je velmi důležité, aby se získalo dostatek potu, tj. minimálně 100 mg.
3. Dítě by mělo být dobře zavodněné, nemělo by mít při vyšetření vysokou teplotu.
Pokud první dvě vyšetření splňovala tyto podmínky a pokud se znovu prokáží tyto tzv. hraniční hodnoty potního testu, mělo by se provést molekulárně genetické vyšetření. Teprve nález dvou mutací genu pro CF by mohl potvrdit diagnózu. Velmi pravděpodobně by jedna z těchto mutací patřila mezi tzv. mírné, protože uvedené výsledky jsou hraniční, nepřesahují hodnotu 60 mmol/l, která by svědčila pro CF a která se nachází u nemocných, kteří mají „závažné“ mutace CFTR genu spolu s projevy pankreatické insuficience.
Existují i další onemocnění u kterých může být zvýšená hladina chloridů v potu.
Další faktory, které by výsledky ovlivňovaly, nejsou dosud známy, byť se uvažuje o souvislosti užívání některých léků z řady antiepileptit a zvýšené hladině chloridů v potu.

S pozdravem Věra Vávrová a Jitka Brázová
25.01.2008
Odpověď editoval: Vera Vávrová
Question in Slovak language