Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

cf

Otázka
dieta kašle vykašlava hlieny, vytery robene-stafylococus epidermidis v nose robené u obvodnej doktorky .v minulosti mala pseudomas teraz kašle pred 2 tyz. mala sumamed pred týzdnom nádchu .Kašle bojíme sa aby nedostala zapal . čo robit kontrola až o tyzden v cf ambulancii mame 2 taketo pacientky a vela nejasnosti ako mame postupovat . Co je vázne a čo nie. Je možné aby 2 roč. dieta kašlalo bez toho aby sa niečo našlo vo vyteroch. Dakujeme
Odpověď
Dobrý den,
Omlouvám se za pozdější odpověď na Váš dotaz, ale do dnešního dne nepřišla reakce od našich slovenských kolegů.
Toto fórum není určeno k řešení akutních obtíží vyžadujících lékařskou kontrolu, což je jistě Váš případ.
Co se týče Vašeho dotazu ohledně přítomnosti kašle a negativních výtěrů: změna charakteru kašle, množství produkovaného sputa či jenom změna chování dítěte ve smyslu zvýšené únavy, může znamenat akutní exacerbaci základního onemocnění. Příčinou bývají velmi často viry, které se ve výtěru nezachytí, neboť technika vyšetření virů je zcela jiná, než bakterií, proto je možné, že při virové infekci, je výtěr z krku či nosu negativní. Také je velmi důležité, jaká laboratoř výtěr provádí. Né, všechny mikrobiologické laboratoře vyšetřují některé pro CF specifické patogeny. Dále je velmi důležité, zda se jedná o výtěr z krku, nosu, odsátí z horních cest dýchacích či o sputum – tedy o sekret dolních cest dýchacích. Kašel může reflektovat infekci v dolních cestách dýchacích a výtěr z krku a nosu může být zcela negativní, jak dokumentuje i mnoho odborných publikací na toto téma. Uvádíte také, že v minulosti byla u Vašeho dítěte zachycena pseudomonáda. V takovém případě, pokud Vaše dítě nevykašlává, by mělo být pravidelně prováděno kontrolní odsátí z horních cest dýchacích a také bronchoskopie k vyloučení přítomnosti pseudomonádové infekce. Bylo by dobré doplnit tato vyšetření o odběr krve ke stanovení protilátek proti pseudomonádě.
Z Vašich dotazů je také vidět, že by bylo opravdu dobré probrat Vaše otázky komplexně se specialistou na CF.
Neznám tak dobře situaci na Slovensku, ale v ČR je rodině při stanovení diagnózy CF předána publikace o CF a také ošetřujícímu praktickému dětskému lékaři posíláme odbornou literaturu na toto téma. Každé rodině s CF je také nabídnuta spolupráce s pacientkou organizací – v ČR s názvem CF klub.
Na českém trhu je pak odborné i laické veřejnosti k dispozici knížka paní docentky Věry Vávrové s tímto tématem (Grada 2006).
S pozdravem Jitka Brázová
18.05.2008
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová
Question in Slovak language