Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Hypertonický solný roztok

Otázka
Dobrý den,
zajímalo by mě, jak dlouho je správné inhalovat hypertonický solný roztok. Moje dcera jej inhaluje již přes rok, předtím byla na Amiloridu. Po solném roztoku lépe vykašlává. Sůl může iritovat dýchací cesty. Nebylo by dobré občas podat Amilorid?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Hypertonický solný roztok (HS) je jednou z mukolytických látek používaných u CF pacientů k zředění, uvolnění a odstranění vazkého hlenu z dýchacích cest. Dále se používají DNáza (Pulmozyme), N-acetylcystein, v některých zemích světa manitol (nikoli v ČR), v ČR pak také amilorid. Je jistě vhodné poradit se s Vaším ošetřujícím CF lékařem, který lék / kombinace léků je pro Vaši dceru ta nejvhodnější.
Existuje několik kvalitních klinických studií (viz. níže v literární příloze) dokazujících přínosné užívaní hypertonického solného roztoku u CF dětí nad šest let. Pro Vaši dceru je jistě vhodné v inhalaci solného roztoku pokračovat, zvláště pokud po inhalaci lépe odkašlává. Klinické studie prokázaly, že optimální je 7% koncentrace solného roztoku inhalovaná až 4krát denně, i když většina center užívá 5.8% koncentraci HS inhalavanou 2x denně, která je dostačující. Pro některé pacienty je 7% koncentrace příliš vysoká, pak je správné koncentraci snížit. Jak jste správně uvedla, závažným nežádoucím účinkem při inhalování HS, je iritace dýchacích cest až do vyvolání tzv. bronchospazmu (zúžení dýchacích cest). Toto riziko je možno snížit podáním léků na rozšíření dýchacích cest (bronchodilatátor) před inhalací HS. Pokud přetrvává dráždění dýchacích cest i přes preventivní podání bronchodilatátoru, je třeba snížit koncentraci inhalované HS vždy však po dohodě s Vaším ošetřujícím lékařem a ideálně i pod dohledem Vašeho fyzioterapeuta.
Výzkumných studií týkajících se inhalace amiloridu u CF pacientů je velmi málo a ve většině západního světa se již amilorid přestal užívat vzhledem k dostupnosti novějších a pro pacienty (dokumentováno studiemi u dětí nad 6 let) přínosnějších mukolytických léků. Proto bych Vám nedoporučovala střídat solný roztok s amiloridem.

Literatura týkající se problematiky inhalace hypertonického solného roztoku:
1. Willis P, Greenstone M. inhaled hyperosmolar agents for bronchiectasis (Review). Cochrane Database Syst Rev. 2006;2
2. Elkins MR, Robinson M, Rose BR, Harbour C, Moriarty CP, Marks GB et al. A controlled trial of long-term inhaled hypertonic saline in patients with cystic fibrosis. N Engl J Med. 2006:254(3):229-240
3. Donaldson S, Bennett WD, Zeman KL, Knowles MR, Tarran R, Boucher R. Mucus clearance and lung function in cystic fibrosis with hypertonic saline. N Engl J Med. 2006;354:241-50
4. Wark PAB, McDonald V, Jones AP Nebulised hypertonic saline for cystic fibrosis. Cochrane Database Syst Rev. 2005 Jul;20(3)
5. Royal Brompton and Harefield NHS Trust. For healthcare professionals: Use of hypertonic saline. www.rbht.nhs.uk/healthprofessionals/clinical-depts/paediatrics/childrencf/

6. Stanford CF Center. Inhaled medications and nebulisers. cfcenter.stanford.edu/Meds-Nebs.html


S pozdravem, Jitka Brázová
(otázka byla diskutována v rámci Evropského fóra CF specialistů během ECORN-CF setkání)
12.05.2008
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová