Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

SK - CF

Otázka
Mam 11 mesacneho syna a v 3 mesiaci mu namerali 74mmol cl v pote. Syn vazi skoro 12 kg, doteraz nemal za sebou ziadnu chorobu okrem afty, zaby. Genetika potvrdila ze ma 2 geny typicke pre CF. Chcem sa spytat, ci sa mu moze prejavít CF neskor alebo ci je mozne ze bude mat miernejsiu formu a co ta miernejsia forma znamena pre nas pre rodinu a hlavne pre syna... dakujem
Odpověď
Dobrý den,
Vaše otázky můžeme zodpovědět jen tenkrát, budeme-li vědět, které mutace genu CF Váš syn má. Existují totiž dvě skupiny mutací, z nichž v jedné jsou mutace tzv. závažné, které jsou spojeny s nedostatečnou zevní sekrecí slinivky břišní a tudíž s neprospíváním, u druhé skupiny funguje slinivka normálně a většinou i příznaky ze strany dýchacího ústrojí jsou mírnější. Pokud nebudeme přesně znát, které mutace Váš syn má, nemůžeme se vyjádřit ani k formě onemocnění ani k tomu, co to pro Vás všechny znamená.
S pozdravem, Věra Vávrová
18.05.2008
Odpověď editoval: Vera Vávrová
SK = Question in Slovak language