Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

diagnóza?

Otázka
Dobrý den,
mému synovi bude 6 měsíců, zatím prospívá (7,75 kg, cca 70 cm), ale má dlouhodobě průjmovitou, kašovitou stolici (nelepší se to žádnými dietními opatřeními), s hlenem, možná i občas mastnou, je to takové mazlavé bláto. Trpí dlouho křečovitou bolestí břicha během kojení a krmení (křeče dřív víc, nyní užívá Lefax, a obtíže s bolestmi se trochu zlepšily). Nemohl být plně kojen, od začátku je přikrmován Nutrilonem, nyní již z velké většiny. Jednou měl ve stolici trochu krve. Zdá se mi, že má slaný pot, ale nemám to s čím srovnat. Pediatrička v těch střevních problémech nevidí nic neobvyklého, domnívá se, že je to tím umělým mlékem, ale mně to nedá. Občas se syn jakoby zakucká, trochu zakašle, ale nic výrazného. Jen jednou zatím prodělal infekt spojený s kašlem.
V rodině se CF nevyskytla, testy nám dělány nebyly, já mám juvenilní chronickou artritidu (bez větších potíží a nyní bez medikace), manžel má sníženou funkci štítné žlázy a v rodině problémy se štítnou žlázou.
Mám uvažovat o testu na CF? Jak testy probíhají, je nutná hospitalizace?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Vzhledem k obtížím Vašeho syna a také pochopitelným obavám, které máte, by bylo dobré vše znovu probrat s praktickou lékařkou Vašeho syna – zvláště ji upozornit na slaný pot a kašovitou mazlavou stolici. Paní doktorka by Vás měla s doporučením odeslat na vyšetření chloridů v potu, které se provádí ambulantně, není tedy nutný pobyt v nemocnici. Je důležité, aby vyšetření provedla laboratoř, která má s tímto vyšetřením dostatek zkušeností (vyšetřuje aspoň 200 potních testů za rok). Vyšetření je neinvazivní a dítě nebolí. Podle výsledku potního testu, pak navazují další vyšetření – genetické a komplexní vyšetření včetně krevních odběrů většinou již za hospitalizace. Možných příčin obtíží Vašeho syna je celá řada a proto by komplexní vyšetření na specializovaném pracovišti bylo na místě.
Mezi mhoha možnými příčinami obtíží Vašeho syna, stojí jistě v popředí nesnášenlivost bílkoviny kravského mléka. Váš syn je v typickém věku pro toto onemocnění, zmiňovala jste krev ve stolici a je krmem mateřským mlékem a umělým mlékem, které obsahuje mléčné bílkoviny. Nesnášenlivost bílkoviny kravského mléka se může vyvinout i u plně kojených dětí, pokud matky dětí pijí kravské mléko a z něj se bílkoviny dostávají do mateřského mléka.
S pozdravem,
Jitka Brázová
18.05.2008
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová