Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Žlutý povlak na zubech

Otázka
Dobrý den,

Moje dcera (8 let, CF) má na zubech (mléčných i nových) každý den žlutavý povlak, který se kartáčkem na zuby špatně odstraňuje. Žlutý povlak se snažíme odstranit tyčinkou na uši, ale v některých místech žlutá místa vyčistit nejde. Dcera již rok bere obden Azythromycin 250mg (Žádná jiná antibiotika nebere). Je možné, že by podávání tohoto léku mohlo mít vliv na zabarvení zubů? Pakliže ano, je možné se tomu nějak vyhnout? (podávání vitamínu atd.) Děkuji předem za odpověď.

Odpověď
Dobrý den,
podobná komplikace není v nežádoucích účincích léku Azythromycin uváděna, ani dostupná odborná literatura toto neuvádí.
Povlaky na zubech či jazyku mohou způsobit některé poptraviny, ovocné šťávy, ale i některá mukolytika a další léky, zvláště inhalačně podávané.
Bylo by vhodné při pravidelné návštěvě Vašeho zubního lékaře požádat o stěr tohoto povlaku a následné vyšetření jeho složení. Váš zubař by Vám pak mohl doporučit vhodnou zubní pastu.
Je velmi důležité dodržovat pitný režim a důslednou hygienu dutiny ústní, někteří zubaři doporučují čistit si zuby po každém jídle - tedy kartáček a pastu trvale s sebou.
Váš dotaz jsem předala i do fóra evrospkých CF expertů.
S pozdravem,
Jitka Brázová
21.05.2008
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová