Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Vedlejší účinky pankreatické substituce

Otázka
Dlhodobo uzivam KREON 25000 ( ako vacsina CFkarov ). Ake mozem ocakavat vedlajsie ucinky? Dakujem za odpoved. Fero Spontak.
Odpověď
Dobrý den,
u každého balení léku, včetně Vámi užívaného Kreonu 25 000, je přiložen příbalový leták, ve kterém jsou uvedeny vedlejší účinky daného léku. Závažné vedlejší účinky v příbalovém letáku léku Kreon popisovány nejsou.
V literatuře se udává možnost vzniku distální intestinální střevní obstrukce (DIOS). Jednoznačná souvislost s vysokými dávkami pankreatické substituce však nebyla prokázána. Jednalo se spíše o určitý typ preparátů a soudilo se, že roli hraje obal (metakrylát).
U CF pacientů léčených Kreonem jsou často pozorovány zvýšené hladiny kyseliny močové v séru, ale bez klinického korelátu.

Pankreatická substituce, kterou užíváte, je i při dlouhodobém podávání bez závažných vedlejších účinků a není tedy v tomto směru důvod k obavám.

S pozdravem, Jitka Brázová
24.07.2008
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová
Qusetion in Slovak language