Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Ako pomoct

Otázka
Dobry den, chcela by som sa Vas velmi pekne spytat , ake su este moznosti liecby pri cf pokiaľ je uz clovek odkazany na DDOT. Mojmu svagrovi zistili CF pre 3 rokmi, dovtedy bol lieceny ako astmatik /co mi pripada velmi zvlastne, pretoze v dnesnej dobe sa toto ochorenie velmi jednoducho zistuje/, svagor ma teraz 36 rokov. Velakrat kvoli svojej rodine liecbu odmietal, nechcel si pripustit svoje ochorenie a stale sa branil zistovaniu novych informacii a aj ked chodil na pravidelne vysetrenia a liecbu v Bratislave a doktorka zo zaciatku vravela,ze ten postup u neho nebude taky rychly, tak v priebehu tohto roka sa jeho stav natolko zhorsil, ze ostal v nemocnici a moze mu pomoct len kyslikova terapia na 15-22hod denne. Hlavne ma zaujima otazka trnasplantacie pluc, a kedy sa zvysuje riziko, ze transplantacia nebude uspesna pri akych komplikaciach. ....Dakujem velmi pekne za odpoved
Odpověď
Dobrý den,
Pokud pacient potřebuje DDOT, jde již o pokročilé onemocnění a je třeba provést vyšetření před plicní transplantací (předpokládám, že Váš švagr má významně sníženou funkci plic - parametr FEV1 < 30 % nál. hodn.). Ne každý pacient je pro tento výkon vhodný. Transplantaci neprovádíme při kolonizace Burkholderia cepacia genomovar 3A, nebezpečná je i kolonizace dalšími patogeny - mykobaktériemi a aspergily. Nutný je rovněž odpovídající stav výživy, těžká podvýživa transplantaci brání, stejně tak velmi pokročilé plicní onemocnění - zde by nemocný operační výkon nezvládl. Celkově jde však o značně individuální a velmi citlivou problematiku. Informace o možnostech a rizicích transplantace plic konkrétně u Vašeho švagra by Vám měl dát jeho ošetřující lékař, kterého neváhejte kontaktovat.
S pozdravem Libor Fila a Jitka Brázová
25.08.2008
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová
Question in Slovak language