Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

inhalacia

Otázka
Dobry den inhalujem acc injekt, ale zacala ma palit zaha a je mi tazko na zaludok, chcem vas poprosit o radu. V com je odlisny pulmozyme a acc injekt? Myslite ze by som mohla prejst na pulmozyme? dakujem
Odpověď
Dobrý den.
Je otázka, jestli Vaše obtíže vyvolává acetylcystein (ACC). Příbalový leták popisuje jako méně obvyklé vedlejší účinky ACC nevolnost a zvracení, o pálení žáhy se nezmiňuje.

Ptáte se na rozdíl mezi ACC a dornázou. Od obou léků se očekává zlepšené vyprazdňování sekretů díky snížené vazkosti hlenu. Mechanismus, kterým toho dosahují, je však u obou léků různý. ACC štěpí tak zvané disulfidické vazby (mosty) velkých molekul nazývaných „mukopolysacharidy“, které zodpovídají za vazkost hlenu v bronchiálním systému. Dornáza je enzym, který selektivně štěpí deoxyribonukleovou kyselinu (DNA), genetický materiál rozpadlých bílých krvinek, přítomný ve sputu nemocných CF. Nadbytek DNA zvyšuje vazkost hlenu. Dornáza tuto DNA štěpí a tak snižuje vazkost.

Dostupné údaje o obou lécích shrnují americká CF plicní doporučení (Flume et al. 2007 Am J Respir Crit Care Med 176:957-969: Cystic Fibrosis Pulmonary guidelines). Zdůrazňují příznivý účinek inhalací dornázou alfa u nemocných se středním až závažným plicním onemocněním a dokonce i u nemocných bez příznaků nebo s mírným průběhem.
Dostupné údaje pro ACC nejsou dostatečné k tomu, aby bylo možno zaujmout jasné stanovisko.

Poradit Vám může jen Váš lékař, který jediný by také mohl předepsat dornázu alfa (pulmozyme).
Předpokládám, že jste ze Slovenska, kde fungují 3 CF centra, (Bratislava, Košice a Báňská Bystrica), obraťe se tedy na některé z nich.
Mnoho štěstí.
Věra Vávrová
22.10.2008
Odpověď editoval: Vera Vávrová
Question in Slovak language