Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Ribomunyl gra

Otázka
Dobrý den, má smysl podávat dítěti (20měsíců) ribomunyl na podporu imunity? Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
Děti s CF většinou nemají poruchu imunity, naopak je jejich imunnitní odpověď díky opakovaným infekcím povzbuzena. Před podáváním Ribomunylu bych doporučovala imunologické vyšetření, které rozhodne, zda je tato terapie vhodná. Poraďte se proto se svým CF lékařem.
S pozdravem Věra Vávrová
22.10.2008
Odpověď editoval: Vera Vávrová
Odpověď na tuto otázku byla doplněna po revizi evropskými CF specialisty:

Dobrý den,
Vzhledem k tomu, že toto je místo otázek pro pacienty s CF, předpokládám, že Vaše dítě má CF. Lék, který zmiňujete, obsahuje zlomky ribosomů (zvláštních částic buněk) různých baktérií, které mohou vyvolat infekci dýchacích cest. V příbalovém letáku se píše, že by lék měl podporovat imunitní systém u chronických onemocnění dýchacího ústrojí a neměl by se užívat k léčení akutních infekcí.

Nemocní s CF většinou nemají žádnou poruchu imunity. Jejich imunitní odpověď je díky opakovaným infekcím spíše přehnaná. Proto léky jako ribomunyl by měly být vyzkoušeny u nemocných s CF dřív než můžeme bezpečně poradit jejich užívání. Doposud nebyly provedeny žádné studie u CF nemocných, které by dokázaly jejich účinnost na jedné a bezpečnost na druhé straně. Proto nemohu podávání u nemocného s CF doporučit.
Nejdůležitější je, abyste všechny přídatné terapie o jejichž užívání uvažujete, sdělila lékaři, který se o Vás stará, především Vašemu specialistovi na CF ve Vašem CF centru, protože každý pacient s CF je jiný. Jen Váš vlastní CF specialista může posoudit, jestli Vaše dítě potřebuje přídatnou léčbu a může s Vámi prodiskutovat rizika nebo případný příznivý účinek léku jako je Ribpmunyl gra.
S pozdravem
Vera Vávrová