Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Může užívání Kreonu snížit chuť k jídlu?

Otázka
Dobrý den,ráda bych se zeptala,zda se při užívání Kreonu snižuje chuť k jídlu. Mám 5-ti letého syna,který neměl s jídlem problémy,ale poté, co začal užívat Kreon se jeho chuť k jídlu postupně snižovala a cca. po 3/4 roce je jeho chuť k jídlu minimální a mám obavu, abych mu nucením nevytvořila k jídlu odpor. Děkuji Ivana
Odpověď
Dobrý den,
Kreon ani jiné léky nahrazující chybějící enzymy slinivky břišní sám o sobě chuť k jidlu nesnižuje. Je ovšem možné, že dítě, které má před zahájením léčby enzymu nedostatek, přijímá stravy nadměrné množství, protože ji všechnu nevyužije. Když mu pak Kreon trávení zlepši, množství přijaté stravy klesne. Chuť k jídlu by ovšem neměla být minimální a rozhodně není dobré dítě do jídla nutit. Pro správne zodpovězení dotazu by ovšem bylo třeba vědět, na základě jakých přiznaků a ve kterém věku byla CF diagnostikována a především, jaké jsou hodnoty elastázy 1 ve stolici, tj., má-li dítě vůbec nedostatečnou funkci slinivky brišni, protože je známo, že cca u 15 % CF nemocných může být funkce slinivky normálni.
S pozdravem, Věra Vávrová a Jitka Brázová
11.12.2008
Odpověď editoval: Vera Vávrová