Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

CF a příznaky

Otázka
Dcera (4 roky, DM I.typu - záchyt říjen 2007) už od malička se hrozně potí, hlavně v noci.Ale i po celý den mívá slané čelíčko. K ránu mívá neprůchodný nos.Když hodně běhá, trochu začně pokašlávat a je slyšet že je zahleněná.Myslíte,že by to mohla být CF?
Odpověď
Dobrý den,
Diabetes nebývá prvním příznakem CF, většinou se vyskytuje až po 10. roce věku. Nemocní s CF se potí normálně, ale jejich pot obsahuje cca 5x vyšší obsah solí než pot zdravého dítěte. Pokud se Vám ale zdá, že dítě má slané čelíčko a navíc pokud má nějaké, byť mírné, příznaky onemocnění dýchacích cest, není nic jednoduššího než provést potní test. Je to zcela jednoduché vyšetřeni, které by ovšem měla provádět laboratoř, která s ním má dostatečné zkušenosti. Pokud jste z Prahy a okolí je možné udělat toto vyšetření ambulantně ve FN Motol po telefonickém objednání na čísle 224 432 272 u paní Evy Kinclové. Neprůchodný nos po ránu a kašel vázaný na pohyb může být také příznakem např. alergie. Poraďte se se svým praktickým lékařem, kam se nejlépe obrátit na případná vyšetření, jak alergologické, tak popř. vyšetření chloridů v potu.
S pozdravem, Věra Vávrová a Jitka Brázová
11.12.2008
Odpověď editoval: Vera Vávrová