Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

SK - Tehotenstvo a CF

Otázka
Chcem sa spýtať, či človek s CF môže porodiť zdravé dieťa a aké je asi tak percento úspešnosti otehotnieť u žien.Ďakujem:)
Odpověď
Pacient s CF, žena alebo muž - môže mať zdravé dieťa. Je ťažko hovoriť v percentách. Hodnotiť percento úspešnosti otehotnieť u CF pacientky je veľmi ťažké. Len časť pacientiek s CF sa rozhodne mať dieťa. Mnohé CF pacientky sa o tehotenstvo ani nepokúšajú (pre strach z choroby u svojho dieťaťa, alebo pre pokročilosť ich vlastného ochorenia). Vždy je vhodné vyšetriť geneticky oboch partnerov, ktorí plánujú mať dieťa ešte pred koncepciou. Ak má jeden z partnerov geneticky potvrdené ochorenie a druhý je zdravý, ich spoločné dieťa bude vždy prenášačom CF. V prípade otehotnenia takého páru je vhodné prenatálne vyšetrenie dieťaťa. Počas gravidity pacientka s CF musí byť častejšie monitorovaná špecialistom. V prípade, že žena s potvrdenou CF má problém otehotnieť, gynekológ v CF centre rád poskytne informácie ohľadom možnosti riešenia tohto problému, vždy v spolupráci s urológom.
Je to veľmi osobná téma, preto je vhodné vyhľadať pomoc regionálnych špecialistov.
S pozdravom, Branko Takáč

12.01.2010
Odpověď editoval: Branco Takac
Question in Slovak language