Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ΔΙΑΜΟΛΥΝΣΗ

Ερώτηση
Στο ιδιωτικό σχολείο της κόρης μου η οποία πάσχει από Κυστική Ίνωση (ΚΙ) έχει υποβάλλει άιτηση για εγγραφή άλλο ενα παιδί με ΚΙ. Τα παιδιά θα είναι σε διαφορετικά τμήματα αλλά θα έχουν επαφές σε κλειστούς χώρους (λεωφορείο, θέατρο,γιορτές, χώροι κοινών ειδικών μαθημάτων, διαλλειμμα σε κοινό διάδρομο σε μέρες κακοκαιρίας κ.ά). Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του ενός παιδιού από το άλλο ειδικά άν κάποιο από τα παιδιά είναι αποικισμένο με ψευδομονάδα;
Απάντηση
Η ερώτηση αυτή υποβλήθηκε παλαιότερα από κάποιους γονείς στη Γερμανία. Είναι μια δύσκολη ερώτηση, χωρίς οριστική σωστή ή λάθος απάντηση. Έχουν ερωτηθεί πολλοί ειδικοί για το θέμα αυτό. Προσπαθήσαμε να καταλήξουμε σε μια σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων των ειδικών σχετικά με το θέμα αυτό, η οποία έχει ως εξής:
Αγαπητέ φίλε,
Η κατάσταση που περιγράφετε δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στην ΚΙ. Η ερώτησή σας όμως δεν μπορεί να απαντηθεί με ευκολία, καθώς δεν υπάρχει σωστό ή λάθος.
Από τη μία πλευρά είναι εξαιρετικά απίθανο ότι η κόρη σας θα έλθει σε τόσο στενή επαφή με το άλλο παιδί με ΚΙ έτσι, ώστε να προκύψει ένας μη αμελητέος κίνδυνος για διαμόλυνση. Η πιθανότητα η κόρη σας να έλθει σε επαφή με βακτήρια της οικογένειας της Ψευδομονάδας, τα οποία σε γενικές γραμμές βρίσκονται στο καθημερινό περιβάλλον μας, άρα και στο σχολείο, ακόμη και να μην υπήρχε το άλλο παιδί με ΚΙ, είναι αναμφίβολα πολλές φορές υψηλότερη.
Από την άλλη πλευρά η πιθανότητα να συναντηθούν τα δύο παιδιά στο προαύλιο, ή τους διαδρόμους του σχολείου, ή να χρησιμοποιήσουν το ίδιο γυμναστήριο, ή τάξη, το ένα μετά το άλλο, σαφώς και υφίσταται. Ακόμη και αν ο κίνδυνος της μόλυνσης είναι ελάχιστος, εφόσον δεν υπάρχει άμεση σωματική επαφή, ή τα δύο παιδιά δεν παραμένουν σε ένα μικρό δωμάτιο για μεγάλες χρονικές περιόδους, είναι σημαντικό να αντιληφθείτε ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ακόμη περισσότερο αν ληφθούν οι απαραίτητες υγειονομικές προφυλάξεις (π.χ. απολύμανση του εξοπλισμού, αν κάποιο από τα παιδιά με ΚΙ αφήσει κατά λάθος εκκρίσεις επάνω του) και τα δύο παιδιά δεν βρεθούν ποτέ στο ίδιο δωμάτιο μαζί. Με τα παιδιά, όμως, είναι κάποιες φορές δύσκολο να εφαρμοστεί ο πλήρης διαχωρισμός (συναντήσεις σε σχολικά δρώμενα, μέρες αθλημάτων, συνάθροιση στην τραπεζαρία, κτλ), οπότε ο κίνδυνος αυξάνεται.
Συνεπώς η απόφαση εξαρτάται από το συγκεκριμένο περιβάλλον, ενώ απαιτείται η εκτενής συζήτηση μαζί σας για το πόσο σίγουροι νιώθετε ότι θα διατηρηθεί ο διαχωρισμός, δεδομένου του γεγονότος ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις δυσκολίες που συνεπάγεται η μετακίνηση του παιδιού σας σε ένα νέο σχολείο, δεδομένου και πάλι ότι ο κίνδυνος διαμόλυνσης είναι πολύ μικρός.
Dr. H.-G. Posselt
13.07.2009
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis
Αγαπητέ φίλε,
βάσει των συνθηκών που περιγράψατε δεν νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος διαμόλυνσης. Αυτό, βεβαίως, ισχύει εφόσον τα δύο παιδιά δεν είναι στην ίδια σχολική τάξη και δεν χρησιμοποιούν το ίδιο σχολικό λεοφωρείο. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο ΚΙ, στο οποίο παρακολουθείται το παιδί σας, προκειμένου να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα της διαμόλυνσης.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης