Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

προγεννητικός έλεγχος

Ερώτηση
Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ 5 ΕΤΩΝ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ. ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΕΓΚΥΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΡΙΞΟΥΜΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΑΣΧΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΝΟΣΟ. ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΝΟΣΟ?
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε,
Εσύ και η γυναίκα σου είστε φορείς της νόσου. Σε κάθε εγκυμοσύνη και κάθε φορά υπάρχει πιθανότητα 25% να αποκτήσετε παιδί με ΚΙ.
Με την μέθοδο της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης είναι δυνατόν να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης της ΚΙ πριν ξεκινήσει η περίοδος της κύησης του εμβρύου. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση είναι η έναρξη διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), όπου στο στάδιο των 16 κυττάρων του ζυγωτού λαμβάνεται ένα κύτταρο και εξετάζεται για την ύπαρξη των μεταλλάξεων της ΚΙ. Εφόσον δεν εντοπιστεί η νόσος συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία της εμφύτευσης για να προχωρήσει η εγκυμοσύνη.
Φιλικά,
Δρ. Άννα Κατελάρη-Ιωαννίδου
01.10.2009
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Anna Katelari-Ioannidou