Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Γρίπη των χοίρων

Ερώτηση
Η κόρη μου πάσχει από κυστική και θα πάει πρώτη δημοτικού θα ήθελα να ξέρω εάν κολήσει τη γρίπη των χοίρων πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι γιατί έχω πανικοβληθεί.
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,
Τα παιδιά με ΚΙ ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών μετά από λοίμωξη λόγω της εποχικής γρίπης. Για τον λόγο αυτό κάθε χρόνο συνιστάται να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.
Γενικά μιλώντας η «γρίπη των χοίρων», τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, εμφανίζει μικρό ποσοστό επιπλοκών στον γενικό πληθυσμό, τόσο όσο και μία συνήθης ιογενής λοίμωξη. Παρά ταύτα σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα παιδιά με ΚΙ, οι επιπλοκές ενδέχεται να είναι συχνότερες και σοβαρότερες.
Για τον ίδιο λόγο πιστεύω ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο Η1Ν1 (ενάντια στη γρίπη των χοίρων), το οποίο θα παρέχει προστασία και θα αποτελεί φραγμό για την εξάπλωση της νόσου.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
01.10.2009
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis