Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

νέο φάρμακο

Ερώτηση
για σας θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά αυτό που ακούγεται το τελευταίο χρόνο ότι ο νεφελοποιητής (tobi κτλ) θα αντικατασταθεί με ενα μικρό σκεύασμα σαν το αερολίν , μάλιστα είναι θέμα χρόνου από ότι έχω ακούσει ότι θα στην αγορά περίπου σε 5 με 6 μήνες αληθεύει ?
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,
Αυτή τη στιγμή διεξάγονται κλινικές δοκιμές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (με ελληνική συμμετοχή) για την αποτελεσματικότητα της χορήγησης εισπνεόμενης ξηράς σκόνης τομπραμυκίνης. Η φαρμακευτική εταιρεία που έχει αναλάβει την προσπάθεια αυτή, αναμένει τα αποτελέσματα προκειμένου να καταθέσει αίτηση προς έγκριση στον ευρωπαϊκό και ελληνικό ΕΟΦ. Από την επικοινωνία που είχαμε με το ελληνικό τμήμα της εταιρείας εκτιμούν ότι ίσως να είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2011, με κάθε επιφύλαξη όμως γιατί οι διαδικασίες έγκρισης είναι χρονοβόρες.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
01.10.2009
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis