Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ενυδρείο και ψευδομονάδα?

Ερώτηση
α)υπάρχει στο σπίτι ενυδρείο όντως μπορεί να επιβαρίνει το χώρο με ψευδομονάδα?αν ναι πρέπει να το διώξω ή υπάρχει προφύλαξη με κάποιο τρόπο?
Β)τι πρέπει να κάνω ώστε η καθαριότητα του σπιτιού να γίνεται σωστά για να περιορίσω τις πιθανότητες μολύνσης του παιδιού μου τουλάχιστον στο χώρο μας.θα σας παρακαλούσα με παραδείγματα όχι γενικότητες,τι πρέπει να χρησιμοποιώ πού,πώς,πότε και ότι νομίζεται οτι θα βοηθείσει στον περιορισμό της.
γ)εκτώς απο ψευδομονάδα(αντιβίωση)βλένες(φυσιοθεραπείες)θρέψη(ένζιμα)απο τί άλλο βασανίζονται αυτά τα παιδιά?
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη
α.Ο ενδεχόμενος κίνδυνος μίας λοίμωξης για τους ασθενείς με ΚΙ δεν μπορεί να ποσοστοποιηθεί, οπότε δεν είναι εφικτή μία ικανοποιητική απάντηση. Από τη μία πλευρά, δεν έχουν αναφερθεί λοιμώξεις με ψευδομονάδα από κάποιο ενυδρείο, αλλά σε γενικές γραμμές στην περίπτωση ενός ασθενούς με ΚΙ που έχει αποικιστεί με ψευδομονάδα είναι πολύ σπάνιο να καθοριστεί με ακρίβεια η πηγή της μόλυνσης. Από την άλλη πλευρά, η θερμοκρασία και η ποιότητα του νερού ενός ενυδρείο μπορεί να αποτελέσουν δεξαμενή για την ανάπτυξη ενός υγρού μικροβίου, όπως είναι η ψευδομονάδα. Συνεπώς, ακόμη και αν ο ενδεχόμενος κίνδυνος για εκδήλωση ψευδομονάδας από ένα ενυδρείο είναι δυνητικά πολύ μικρός, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Για τον λόγο αυτό η γενική σύσταση προς τους ασθενείς με ΚΙ είναι ότι πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τον ενυδρείο, καθώς αυτό αποτελεί πιθανή πηγή ψευδομονάδας και άλλων άτυπων μυκοβακτηρίων (έχουν αναφερθεί περιπτώσεις με Mycobacterium marinum). Αν μία οικογένεια με παιδί με ΚΙ δεν θέλει να εγκαταλείψει το ενυδρείο, πρέπει να λαμβάνονται συγκεκριμένες προφυλάξεις για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης, π.χ. οι ασθενείς ΚΙ πρέπει να μην καθαρίζουν το ενυδρείο ποτέ, ή να αλλάζουν τον νερό. Ο κίνδυνος μόλυνσης από την εισπνοή ατμών που παράγονται από τις μπουρμπουλήθρες του νερού του ενυδρείο μπορεί να περιοριστεί αν αυτό δεν είναι στον υπνοδωμάτιο/δωμάτιο του ασθενούς με ΚΙ.
β. Σας παραθέτω την απάντηση του Yann Kerneur (24.03.2011) από το κεντρικό αρχείο του Ecorn, η οποία πιστεύω ότι σας καλύπτει απόλυτα:

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις για την υγιεινή στο σπίτι σχετικά με την πρόληψη των μολύνσεων, είναι πάντως εφικτό να περιοριστεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος μετάδοσης με απλούς τρόπους.
Η βασική επιδίωξη είναι ο περιορισμός των λιμναζόντων υδάτων και των δεξαμενών μικροβίων. Οι δεξαμενές μικροβίων είναι τα υγρά σημεία στο σπίτι, δηλαδή τα σιφώνια, η λεκάνη της τουαλέτας, οι νεροχύτες και οι θήκες για το στέγνωμα των πιάτων.
Επιπλέον, τα μέσα καθαρισμού, με τα οποία μπορούν να διαδοθούν τα μικρόβια είναι τα σφουγγάρια, τα γάντια, οι χειροπετσέτες, οι βούρτσες κτλ. Αν παραμένουν μόνιμα υγρά, ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Οι επιφάνειες, που έρχονται σε επαφή με τα χέρια ή την τροφή είναι τα πόμολα, το κάθισμα της τουαλέτας, η μπανιέρα, τα τηλέφωνα, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή, τα τραπεζομάντηλα στην κουζίνα κ.α.

Οι υπόλοιπες επιφάνειες (πατώματα, χαλιά, έπιπλα) δεν εκτίθενται τόσο πολύ στη μόλυνση. Η τακτική καθαριότητα ευνοεί τον περιορισμό της ανάπτυξης μικροβίων.
Κάποιες πρακτικές συμβουλές για το σπίτι είναι οι εξής:
Να ανοίγετε τα παράθυρα σε κάθε δωμάτιο 10 λεπτά την ημέρα.
Για τον καθαρισμό των επιφανειών να προτιμάτε βετέξ (πλένονται στους 60οC) αντί για σφουγγάρια.
Να βάζετε λίγες σταγόνες χλωρίνης μέσα στα βάζα και να τα βάζετε ψηλά για να μην τα φτάνει το παιδί, αν είναι μικρό και δεν καταλαβαίνει.
Να μην καπνίζετε εντός του σπιτιού ή κοντά στο παιδί.

Για το μπάνιο ισχύουν τα εξής:
Να χρησιμοποιείται υγρό σαπούνι.
Να αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσα με τις τρίχες προς τα πάνω, αφού την έχετε τινάξει καλά και να την αλλάζετε κάθε μήνα.
Το κάθε μέλος του σπιτιού να χρησιμοποιεί τις δικές του πετσέτες και να τις αλλάζετε καθημερινά, ή να τις στεγνώνετε σε στεγνωτήρα.
Να μην χρησιμοποιείται παιχνίδια στη μπανιέρα που κατακρατούν νερό μέσα τους.
Να καθαρίζετε το σιφόνι, τον νιπτήρα και τη μπανιέρα τακτικά και να τα ξεπλένετε και απολυμάνετε με χλωρίνη κάθε εβδομάδα.

Μην ξεχνάτε ότι «Απολυμαίνουμε καλά μόνο ότι είναι καθαρό».

Για τη λεκάνη της τουαλέτας ισχύουν τα εξής
Να συνηθίσετε να κατεβάζετε το καπάκι πριν τραβήξετε το καζανάκι.
Να την καθαρίζετε τακτικά με απολυμαντικό, να την ξεπλένετε και να την απολυμαίνετε με χλωρίνη δύο φορές την εβδομάδα.


Για την κουζίνα ισχύουν τα παρακάτω:
Για τις επιφάνειες και τους νεροχύτες ισχύει ότι αναφέρθηκε και για το μπάνιο.
Τα πανιά της κουζίνας πρέπει να στεγνώνονται μεταξύ των χρήσεων και να αλλάζονται αρκετές φορές την εβδομάδα.
Το ψυγείο πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται με χλωρίνη κάθε μήνα.
Τα φίλτρα του πλυντηρίου πιάτων πρέπει να καθαρίζονται κάθε εβδομάδα.

Γ. Σχετικά με τα συμπτώματα της ΚΙ αυτά μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους και αφορούν σε 4 συστήματα: τους αεραγωγούς (π.χ. χρόνιος βήχας και συχνές λοιμώξεις των αεραγωγών), το έντερο (π.χ. προβλήματα πέψης, ο ασθενής να τρώει πολύ και να κερδίζει λίγο βάρος, κοιλιακό άλγος, λιπώδη κόπρανα, προβλήματα λόγω απώλεια λιποδιαλυτών βιταμινών), τους ιδρωτοποιούς αδένες (π.χ. αφυδάτωση λόγω απώλεια άλατος) και το αναπαραγωγικό σύστημα (ανδρική στειρότητα). Συχνά πολλά συμπτώματα εκδηλώνονται ταυτόχρονα.
Αναφορές: synthesis of domestic hygiene recommendations. CRCM ROSCOFF(2010).
04.06.2012
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis