Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

aimoptush-moudiasma

Ερώτηση
Καλησπέρα σας! Είμαι 23 ετών και πάσχω από ΚΙ με τη μετάλλαξη df508. Έχω πολλές βρογχεκτασίες και τον τελευταίο καιρό βγάζω, έστω και λίγο, καθημερινά αίμα, είτε στα πτύελα είτε καθαρό. Τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο μου παρουσιάστηκε κάτι παράξενο. Κάποιες φορές βήχω, κάνω αιμόπτυση, έστω και λίγο, και μουδιάζει και παραλύει όλο μου το σώμα για ένα τέταρτο. Είμαι διαβητική, αλλά το ζάχαρόμου ήταν κανονικό εν ώρα κρίσης. Το οξυγόν ο ήταν πεσμένο. Γενικά το οξυγόνο μου κυμαίνεται από 92-96%. Μπορεί κάποιος να μου πει τι μπορεί να προκαλεί όλο αυτό και ποια η αντιμετώπισή του? Κάποια εξέταση ίσως; Έχω κάνει μαγνητική στο κεφάλι και ήταν καθαρή.
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε,
Μην το βάζεις κάτω και μην πανικοβάλλεσαι.
Το αίμα στα πτύελα (αιμόφυρτα πτύελα) και οι αιμοπτύσεις είναι συχνό εύρημα μετά την ηλικία των 16 ετών και οφείλεται στις βρογχεκτασίες της ΚΙ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ των αιμοπτύσεων που έχεις και του μουδιάσματος και της παράλυσης που αισθάνεσαι.
1. Για λίγο αίμα στα πτύελα συνήθως δεν χρειάζεται να γίνει κάτι. Για αιμόφυρτα πτύελα με αυξημένο βήχα και πτύελα και μείωση του κορεσμού χρειάζεται ενδοφλέβια ή από του στόματος αντιβιοτική αγωγή , ανάλογα με το είδος του μικροοργανισμού που αναπτύσσεται στις βρογχικές εκκρίσεις.
2. Μικρές ή μέτριες αιμοπτύσεις είναι ένδειξή για παρόξυνση χρόνιας πνευμονοπάθειας και συνήθως απαιτείται χορήγηση ενδοφλέβιας αγωγής.
3. Για μεγάλες αιμοπτύσεις, δηλαδή αιμοπτύσεις όπου η ποσότητα του αίματος είναι μεγαλύτερη από 240cc, ή για οποιαδήποτε υποτροπιάζουσα αιμόπτυση μέσα σε χρονικό διάστημα 7 ημερών με τρεις τουλάχιστον αιμοπτύσεις άνω των 100cc η κάθε μία, θα χρειαστεί, εκτός από την ενδοφλέβια αγωγή, να γίνει και βρογχικός εμβολισμός.

Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
17.11.2010
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis