Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ozon - velonismos

Ερώτηση
καθημερινα ακουω για μεθοδους που βοηθουν καποια παραγματα, αυτα τα δυο μπορουν να δωσουν κατι (συμπληρωσουν)στην ολη θεραπευτικη αγωγη ενος ασθενους με κ.ι?
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,

Όπως πολύ σωστά αναφέρατε, αυτές οι μέθοδοι θεωρούνται ως συμπληρωματικές, ενώ δεν διαθέτουν κάποια τεκμηριωμένη επιστημονικά αποτελεσματικότητα στο πεδίο της ΚΙ.

Ειδικώς για την οζονοθεραπεία αυτή μπορεί να χορηγηθεί με πολλούς τρόπους: μέσω του αίματος, υποδόρια, αλλά και με εισπνοή. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι αυτού του είδους οι εφαρμογές δεν προτείνονται για ασθενείς με ΚΙ, καθώς δεν υπάρχουν καθόλου μελέτες για την ασφάλειά τους. Ειδικώς η εισπνοή όζοντος σε γενικές γραμμές δεν προτείνεται πλέον, καθώς επιφέρει παρενέργειες στους ασθενείς κεφαλαλγία, ερεθισμός του βλεννογόνου). Συνεπώς δεν προτείνουμε κάποια θεραπεία, η οποία δεν έχει ελεγχθεί ως προς την ασφάλειά της σε ασθενείς με ΚΙ.
Εφόσον ο ασθενής ακολουθεί κατά γράμμα και δεν παραμελεί την κλασσική θεραπεία για την ασθένεια, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού της ΚΙ, τότε μπορεί να εφαρμόσει κάποια συμπληρωματική θεραπεία, εφόσον το επιθυμεί. Ο ιατρός όμως πρέπει να ενημερωθεί για την επιλογή αυτή έτσι, ώστε να παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου και να ζητήσει τη διακοπή της εφαρμογής της, εφόσον κρίνει ότι παρεμβαίνει στην εφαρμογή, ή την αποτελεσματικότητα της κλασσικής θεραπείας.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
08.11.2011
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis