Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

μεγαλώνω με κ.ι

Ερώτηση
Αρχίζει να μασάει την τροφή έτσι μασάει ή και ξεδιαλέγει το creon.υπάρχει κατι σε σκονη ή τί κάνω?ευχαριστώ!
Απάντηση
Aγαπητή φίλη,
Η ενζυματική θεραπεία – Kreon – βασίζεται στη συμπλήρωση των παγκρεατικών ενζύμων με τη μορφή μικροδισκίων, τα οποία βρίσκονται μέσα σε μία ζελατινώδη κάψουλα. Τα μικροδισκία διαθέτουν συνεπώς μία επίστρωση, η οποία είναι ανθεκτική στην οξείδωση, και η οποία τα προφυλάσσει από το να οξειδωθούν στο στομάχι. Είναι σημαντικό να μην μασούν οι ασθενείς τις κάψουλες, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλέσει βλάβες στην προστατευτική αυτή επίστρωση.
Στην περίπτωση των μικρών παιδιών (αν δεν διατίθενται μόνο τα μικροδισκία) μπορούν να ανοιχτούν οι κάψουλες και να αναμειχθούν τα μικροδισκία με μία μικρή ποσότητα υγρού (π.χ. νερό, τσάι, μητρικό γάλα, γάλα για βρέφη) ή τροφής, π.χ. λιωμένα φρούτα (προτιμότερο από γαλακτοκομικά προϊόντα). Αυτό το μείγμα μπορεί να δοθεί με ένα κουτάλι αμέσως πριν από το φαγητό. Τα δισκία δεν πρέπει να αναμειγνύονται σε ολόκληρη την ποσότητα της τροφής.
Προσπαθείστε να ξεγελάσετε το παιδί έτσι, ώστε να καταπιεί το περιεχόμενο του κουταλιού με νερό, ή να το κάνετε να φανεί σαν παιχνίδι.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
13.02.2011
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis