Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Αξιοπιστία τεστ ιδρώτα

Ερώτηση
Ο γιος μου 6 ετών διαπιστώθηκε ότι πάσχει από βρογχεκτασία. Το παιδί εκτός από χρόνιο βήχα δεν έχει άλλα συμπτώματα και αναπτύσσεται φυσιολογικά. Ο γιατρός, μας σύστησε να κάνουμε test ιδρώτα το οποίο βγήκε αρνητικό. Το τεστ ιδρώτα αρκεί για να καταλήξουμε σε ασφαλή απόκλιση τη νόσου;
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε,
Κατά 98% το τεστ ιδρώτα επαρκεί για να καταλήξουμε για να αποκλειστεί με ασφάλεια το ενδεχόμενο της Κυστικής Ίνωσης (ΚΙ), με την προϋπόθεση ότι διεξάγεται σε ένα κέντρο με εμπειρία, με τη χρήση ιοντοφόρεσης με πιλοκαρπίνη για τη μέτρηση της συγκέντρωσης του χλωρίου στον ιδρώτα. Αν υπάρχουν αμφιβολίες η εξέταση σκόπιμο είναι να επαναληφθεί με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. . Αυτό, όμως, που πρέπει να κάνετε είναι να αποκλείσετε τις άλλες πιθανές αιτίες πρόκλησης βρογχεκτασιών, όπως είναι οι ανοσοανεπάρκειες, το σύνδρομο δυσκίνητων κροσσών, κ.α. Εφόσον αποκλειστούν τα ενδεχόμενα αυτά, και εφόσον υπάρχει έντονη κλινική υποψία, τότε θα μπορούσε κάποιος να αναζητήσει κάποιες μεταλλάξεις της ΚΙ, οι οποίες συνδυάζονται μεφυσιολογικό τεστ ιδρώτα, ή να κάνει μέτρηση ρινικών δυναμικών.
Με εκτίμηση,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
25.09.2011
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis