Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

πότε αρχίζουν τα ουσιαστικά προβλήματα?

Ερώτηση
το παιδί μου είναι δυο,έχει παγκρεατική ανεπάρκια και οχι ουσιαστικά προβλήματα απο πνεύμονες,τις περισσότερες μέρες ξεχνώ ότι έχει κ.ι.άφου τα φάρμακα και η φυσιοθεραπεία έχει γίνει ρουτίνα.κάποτε όμως αυτό αλλάζει σε ποιά ηλικία συνίθως γίνεται?ή καλύτερα ποιά είναι τα στάδια εξέληξης της κ.ι. ηλικιακά με την ανάπτηξη ενός παιδιούμε κ.ι.γνωρίζω την μοναδικότητα καθενός όμως σίγουρα θα υπάρχει κάποιος μπούσουλας...αυτό στα βρέφη,αυτό στα νήπια,αυτό στα παιδιά.....κ.τ.λ.καλή σας μέρα!
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Σε γενικές γραμμές η πορεία της νόσου της ΚΙ επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ανάλογα με το κάθε άτομο. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι γενετικοί παράγοντες: το είδος της μετάλλαξης που φέρει το άτομο επηρεάζει, για παράδειγμα, την παγκρεατική λειτουργία (αν ο ασθενής θα είναι παγκρεατικά επαρκής ή ανεπαρκής), ενώ κάποιες μεταλλάξεις συσχετίζονται με πιο ήπιες, ή πιο σοβαρές πνευμονοπάθειες σε γενικές γραμμές. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολύ επιγενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν την πορεία της νόσου κάθε ατόμου, και ειδικώς της αναπνευστικής λειτουργίας, οπότε είναι αδύνατον να προβλεφθεί η πορεία της νόσου σε ένα παιδί με ΚΙ, ακόμη και αν είναι γνωστές και οι δύο μεταλλάξεις. Συνεπώς, η τήρηση ενός συστηματικού προγράμματος φυσικοθεραπείας είναι εξαιρετικής σημασίας, όπως και η λήψη της ιατρικής, αγωγής, οι τακτικές επισκέψεις στο κέντρο ΚΙ και η τήρηση των οδηγιών του κέντρου. Με τον τρόπο αυτό είναι εφικτό να διατηρηθεί η αναπνευστική λειτουργία σε καλό επίπεδο για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (μη προβλέψιμο). Αν η αναπνευστική λειτουργία και η παροχή παγκρεατικών ενζύμων είναι βέλτιστες, τότε μπορεί κάποιος να περιμένει ότι το παιδί θα αναπτυχθεί φυσιολογικά.α.
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
16.10.2011
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis