Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ΚΟΛΥΜΠΙ ή ΤΙ ΑΛΛΟ?

Ερώτηση
Η ΜΙΚΡΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΝΑΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ?ΕΠΙΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΟ ΧΩΡΟ Η ΠΙΣΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΑ ΠΑΝΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΣΤΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥΚΟΣΜΙΑ ΥΛΙΚΙΑΣ 3-18 ΧΡΟΝΩΝ.ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΛΑ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΓΝΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΕΝΑ ΧΑΟΣ .Η ΙΔΙΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?ΜΕ ΤΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ΜΕ ΤΙ ΑΘΛΗΜΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ Η ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΙΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΩ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗΣ?ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΧΩΡΟ,..., ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΜΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Υπάρχουν τόσο πολλά αθλήματα, εκτός της κολύμβησης, με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί η κόρη σας, με εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα (π.χ. χορός, τένις), από τα οποία μπορεί να επιλέξει το παιδί, ανάλογα με την προτίμησή του.
Επίσης η κόρη σας δεν θα χρειαστεί να στερηθεί την κολύμβηση, μιας και το καλοκαίρι μπορεί άνετα να κολυμπάει στη θάλασσα, που σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, μπορεί να το κάνει 3-4 μήνες τον χρόνο.
Οι παραπάνω λύσεις δεν συνδέονται με τον κίνδυνο της ψευδομονάδας, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν μπορεί να αποκλειστεί για τα κλειστά κολυμβητήρια και τα αποδυτήριά τους.
Ειδικώς, λόγω του όντως αυξημένου ενδεχόμενου κινδύνου εκδήλωσης ψευδομονάδας, προτείνεται η αποφυγή χρήσης πισινών με γιακούζι ή με υψηλές θερμοκρασίες. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανάδευση του νερού διευκολύνουν την παραγωγή σταγονιδίων νερού στον αέρα, κάτι που επαυξάνει τον ενδεχόμενο κίνδυνο εισπνοής και εκδήλωσης λοίμωξης με ψευδομονάδα.
Παρόλα αυτά, όσον αφορά σε πισίνες με σωστή και τακτική συντήρηση (καλή χλωρίωση και αυστηρός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές), ο ενδεχόμενος κίνδυνος εκδήλωσης ψευδομονάδας είναι αποδεκτός έτσι, ώστε η χρήση πισινών με σωστή συντήρηση από ασθενείς με ΚΙ φαίνεται να ενδείκνυται.

Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
16.10.2011
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis