Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Διαβήτης και ΚΙ

Ερώτηση
Υπάρχει η πιθανότητα διαβήτη στους ασθενής με κυστική ίνωση?αν ναι,τί μπορεί να προσέξει μια μητέρα στο μωρό της για να ελαχηστοποιήση την πιθανότητα?είναι θέμα διατροφής?μπορεί να το αποφήγουμε?
Απάντηση
Aγαπητή φίλη,
Σε ένα παιδί με ΚΙ και παγκρεατική ανεπάρκεια οι πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη αυξάνονται καθώς το παιδί μεγαλώνει.
Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με ΚΙ θα πάσχει από διαβήτη μέχρι την ηλικία των 40 ετών, αλλά δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι οι ασθενείς αυτοί.
Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει κάποια ειδική δίαιτα, η οποία να έχει αποδειχτεί από επιστημονικά δεδομένα ότι προλαμβάνει την έναρξη διαβήτη λόγω ΚΙ. Προτείνεται να γίνεται ένας ετήσιο έλεγχος ανοχής στη γλυκόζη στα πλαίσια της επίσκεψης των παιδιών άνω των 10 ετών στο κέντρο ΚΙ. Αν η ανοχή στη γλυκόζη αρχίζει να μεταβάλλεται, τότε πρέπει να ελαττωθεί η πρόσληψη ταχέως απορροφούμενων υδατανδράκων (μονο και δισακχαριτών), ή τουλάχιστον αυτοί να λαμβάνονται μαζί με ένα πλήρες γέυμα.
Καθώς η πρώιμη διάγνωση είναι πολύ σημαντικό στοιχεία, εσείς ως γονέας μπορεί να παρατηρείται το παιδί προσεκτικά, αν χάνει βάρος, δεν αναπτύσσεται, είναι κουρασμένο, εξαντλημένο και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σωστά. Στη συνέχεια πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό της ΚΙ για να ελεγχθεί η γλυκόζη στο αίμα, ή να γίνει πάλι ένας έλεγχος αυτής.
Η τακτική άσκηση, η συμμετοχή σε αθλήματα, ή σε κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας (π.χ. βάδιση), είναι αναμφίβολα και σε κάθε περίπτωση ευνοϊκά στοιχεία και ίσως να επιδρούν προληπτικά στην εκδήλωση του διαβήτη.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
18.01.2012
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis