Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Αμφιβολα Τεστ Ιδρωτα

Ερώτηση
Ο γιος μου 2,5 χρ. (δίδυμος β), λόγω στασιμότητας βάρους (τώρα 11,2 kg και 86,5 cm υψος) έκανε 3 τεστ ιδρώτα στο Παίδων Πεντέλης.
3 Οκτωβρίου 2011:
1η Εξέταση : εφίδρωση 3/10 ... αποτέλεσμα =32
2η Εξέταση : εφίδρωση 5/10 .. αποτέλεσμα = 60
Συστήθηκε επανεξέταση άλλη μέρα.
Νεο ραντεβού στις 29-11-2011:
Εξέταση: εφίδρωση 2/10.. αποτέλεσμα = 50
Μας συστάθηκε "λόγω χαμηλής εφίδρωσης και αμφιβόλων αποτελεσμάτων" να κάνουμε γονιδιακό ελέγχο DNA.
Πόσο ανησυχητικές είναι για εσάς οι παραπάνω ενδείξεις?
Να αναφέρω οτι εκτός από την "καθυστέρηση ανάπτυξης" δεν διαπιστώθηκαν άλλα "ύποπτα" συμπτώματα στο παιδί



Απάντηση
Αγαπητέ φίλε,
Θα ήθελα να ξέρω αν υπήρχε και κάποιος άλλος λόγος που κάνατε το τεστ ιδρώτα εκτός από το ζήτημα του χαμηλού βάρους. Ένας έλεγχος της παγκρεατικής λειτουργίας θα μου αρκούσε. Δεν είναι δυνατόν να ερμηνευτούν τα αποτελέσματα του τεστ ιδρώτα αν δεν ξέρουμε ποιο τεστ έχει χρησιμοποιηθεί. Μόνο αν το τεστ έχει γίνει σε ένα έμπειρο κέντρο και η συγκέντρωση του χλωρίου έχει μετρηθεί με τη μέθοδο της ιοντοφόρεσης της πιλοκαρπίνης υπάρχουν τυπικές τιμές: πάνω από 60 mmol/lt παθολογική, 40-60 mmol/lt οριακή, κάτω από 40 mmol/lt φυσιολογική. Συνεπώς θα ήθελα να επαναλάβετε το τεστ με τη μέθοδο της ιοντοφόρεσης της πιλοκαρπίνης. Αν οι τιμές είναι και πάλι οριακές, τότε υπάρχει ένδειξη για γενετική ανάλυση ή άλλες διαγνωστικές μετρήσεις για να αποκλειστεί με βεβαιότητα η διάγνωση της ΚΙ.
Αγαπητέ φίλε, προσωπικά δεν ανησυχώ, γιατί το παιδί δεν εκδηλώνει κάποιο κλινικό σύμπτωμα της κυστικής ίνωσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να διερευνήσετε το ζήτημα περαιτέρω.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
03.06.2012
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis