Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Ερώτηση
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΟΣΟ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΩ ΕΝΩ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 4-6ΜΗΝΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΞΕΥΔΟΜΟΝΑΔΑ?ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΛΑ?ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΚΙΝΗΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ? ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ?ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΑΚΟΥΩ ΑΛΛΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΜΑΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕΜΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΣΥΝΙΘΩΣ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΞΕΥΔΟΜΟΝΑΔΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!

Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη
Όπως αναφέρετε το παιδί σας είναι σχεδόν μόνιμα αποικισμένο από ψευδομονάδα.
Πράγματι υπάρχει θεραπεία (προσπάθεια) για την εκρίζωση της ψευδομονάδας. Σε άλλα παιδιά επιτυγχάνεται η εκρίζωση για ποικίλο χρονικό διάστημα, από 6 μήνες ως 15 έτη. Σε σπάνιες περιπτώσεις και σε ένα μικρό ποσοστό αυτό δεν επιτυγχάνεται.
Αυτό που πρέπει να προσέχει κάποιος είναι ότι η θεραπεία με φάρμακα πρέπει να συνδυάζεται, όπως γνωρίζετε, με φυσικοθεραπεία.
Επίσης, είναι γνωστό από χρόνια ότι μετά από ιογενείς λοιμώξεις του χειμώνα υπάρχει έδαφος για να έλθει και να εγκατασταθεί η ψευδομονάδα.

Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
03.06.2012
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis
Επειδή η ερώτηση αυτή συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σας παραθέτουμε επιπρόσθετες πληροφορίες, όπως αυτές έχουν συγκεντρωθεί από τους ειδικούς του ecorn:

Αγαπητοί γονείς, όπως γνωρίζεται η μόλυνση με ψευδομονάδα είναι ένα μείζον πρόβλημα για τα παιδιά με Κυστική Ίνωση (ΚΙ). Στην περίπτωση μίας πρόσφατης μόλυνσης το βακτήριο συχνά μπορεί να εκριζωθεί, αλλά μόλις η μόλυνση γίνει χρόνια η μακροπρόθεσμη εξέλιξη της πνευμονικής λειτουργίας είναι λιγότερο ευνοϊκή στα παιδιά με χρόνια μόλυνση. Είναι συνεπώς κατανοητό γιατί πολλοί γονείς διερωτώνται αν μπορούν να προλάβουν τη μόλυνση με ψευδομονάδα.
Η ψευδομονάδα είναι ένα πανταχού παρόν βακτήριο. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα κοινό βακτήριο στο περιβάλλον. Συχνά απομονώνεται στο ζεσταμένο και ακίνητο νερό, αλλά μπορεί να εντοπιστεί και σε λαχανικά, φρούτα, τομάτες για παράδειγμα. Σε γενικές γραμμές η επαφή με την ψευδομονάδα είναι αναπόφευκτη.
Δεν είναι πλήρως κατανοητό για ποιον λόγο οι ασθενείς με ΚΙ είναι τόσο ευάλωτοι στη μόλυνση από ψευδομονάδα. Επίσης δεν είναι γνωστό γιατί κάποιοι ασθενείς μολύνονται νωρίς κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ άλλοι αρκετά αργότερα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η μόλυνση με ψευδομονάδα είναι τυπική στην ΚΙ και ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς με ΚΙ θα μολυνθούν ή θα αποικιστούν με ψευδομονάδα νωρίτερα ή αργότερα. Το 20% των ασθενών θα εκδηλώσει μία νέα μόλυνση από ψευδομονάδα κάθε χρόνο. Ο ενδεχόμενος κίνδυνος για χρόνια μόλυνση αυξάνεται με την ηλικία. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. το Βέλγιο, όπου η εντατική αγωγή ξεκινά αμέσως μόλις εντοπιστεί ψευδομονάδα στην καλλιέργεια από τους αεραγωγούς, η μέση ηλικία, όπου γίνεται η διάγνωση για τη χρόνια μόλυνση από ψευδομονάδα, έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με το βελγικό μητρώο ασθενών, μόλις το 16,4% των ασθενών κάτω των 18 ετών είναι χρόνια αποικισμένοι (δεδομένα από την αναφορά του βελγικού μητρώου του έτους 2007).
Οι ασθενείς με χρόνιο αποικισμό από ψευδομονάδα μπορούν να αποτελέσουν πηγή για μόλυνση από ψευδομονάδα. Επιπλέον, αυτά τα μικρόβια ψευδομονάδας συχνά αντιμετωπίζονται με δυσκολία. Από διάφορες μελέτες έχει προκύψει ότι η επαφή με ασθενείς με χρόνιο αποικισμό, ή η μη αντιμετώπιση μίας νέας μόλυνσης από ψευδομονάδα, είναι σημαντικοί παράγοντες ενδεχόμενου κινδύνου για χρόνια μόλυνση.
Μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει από κάποια μελέτη ότι η αποφυγή της επαφής με πιθανές περιβαλλοντικές πηγές ψευδομονάδας συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης. Σχετικά με την επαφή με το νερό, μία πισίνα με επαρκή χλωρίωση θεωρείται ασφαλής. Παρόλα αυτά, οι τροπικές πισίνες και τα τζακούζι δεν θεωρούνται τόσο ασφαλείς, αφού το ζεσταμένο νερό δημιουργεί υδρατμούς, οι οποίοι μπορούν εύκολα να εισέλθουν στους αεραγωγούς. Το παιχνίδι στην άμμο δεν αποτελεί γνωστό παράγοντα ενδεχόμενου κινδύνου και συνεπώς δεν πρέπει να απαγορεύεται.
Τα πιο σημαντικά μέτρα είναι η καλή υγιεινή των χεριών, καθώς και η ορθή συντήρηση του εξοπλισμού του νεφελοποιητή και της μάσκας ΡΕΡ, επειδή οι αεραγωγοί έρχονται σε άμεση επαφή με τις συσκευές αυτές. Οι ασθενείς μολύνονται κατά κανόνα από το περιβάλλον, ενώ η μόλυνση μέσω της επαφής με άλλον ασθενή είναι λιγότερο συχνή. Η αποφυγή της στενής επαφής με άλλους ασθενείς με ΚΙ, που έχουν μολυνθεί με ψευδομονάδα, παραμένει ένα σημαντικό μέτρο (διατήρηση απόστασης 1 μέτρου), επειδή συχνά αυτά τα βακτήρια της ψευδομονάδας διατηρούν κάποιες αντιστάσεις. Εξαιρετικής σημασίας είναι η επαρκής διαχρονική παρακολούθηση σε ένα κέντρο ΚΙ, όπως και η συχνή λήψη δείγματος από τους αεραγωγούς. Αν διαγνωστεί έγκαιρα, η μόλυνση από ψευδομονάδα μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Ελπίζουμε ότι οι παραπάνω πληροφορίες απαντούν στις ερωτήσεις σας.
Φιλικά,
Dr. M. Boon and Dr. M. Proesmans
19.10.2009