Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

χαμηλη αναπτυξη

Ερώτηση
εχω ενα παιδακι 3 ετων που παρουσίασε χαμηλή ανάπτυξη έγινε τεστ ιδρωτα σε νοσοκομείο της θεσσαλονίκης το οποίο βγήκε αρνητικι τιμή=16 καιη μητέρα έκανε ελλεγχο μεταλλάξεων στο λαικο νοσοκομείο και ειναι αρνητικός.χρειάζεται να γινει κάτι άλλο για να αποκλειστςί η κυστική ινωση στο παιδί σας ευχαριστώ
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε,
Όταν λέτε ότι το παιδί σας έχει χαμηλή ανάπτυξη φυσικά εννοείτε ότι δεν παίρνει ικανοποιητικό βάρος.
Όταν ένα παιδί δεν παίρνει ικανοποιητικό βάρος πολλά μπορεί να είναι τα αίτια. Ένα από αυτό ενδέχεται να είναι η κυστική ίνωση λόγω της παγκρεατικής ανεπάρκειας που παρουσιάζεται στο 85% των ατόμων που πάσχουν από ΚΙ, με αποτέλεσμα να έχουμε ογκώδεις, δύσοσμες και λιπαρές κενώσεις και τα άτομα αυτά δεν κερδίζουν βάρους.
Με την εξέταση του τεστ ιδρώτα που έκανε το παιδί σας, οι τιμές είναι απολύτως φυσιολογικές (Cl=16mol/lt) και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου. Ο παιδίατρός σας θα πρέπει να αναζητήσει άλλα αίτια για το θέμα της χαμηλής ανάπτυξης.

Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
03.06.2012
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis