Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

τεστ ιδρωτα

Ερώτηση
καλημερα κυριε ντουντουνακη και συγχαρητηρια για το εργο σας.θα ηθελα να ρωτησω ενα παιδι με χαμηλη αναπτυξη υπαρχει πιθανοτητα να εχει αρνητικο τεστ ιδρωτα και να πασχει απο κυστικη ινωση:τι πρεπει να κανει ενας γονιος για να αποκλεισει την νοσο:σας ευχαριστω
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και επαινετικά σχόλια.
Σε ένα παιδί με χαμηλή ανάπτυξη, δηλαδή αν εννοείτε ότι δεν παίρνει βάρος και έχει πολλές κενώσεις, ενδέχεται η υποκείμενη αιτία να είναι η παγκρεατική ανεπάρκεια. Το τεστ ιδρώτα αρκεί για να αποκλειστεί η νόσος, καθώς οι ασθενείς με κυστική ίνωση και παγκρεατική ανεπάρκεια έχουν πάντα θετικό τεστ ιδρώτα.
Το παιδί σας δεν έχει καμία πιθανότητα να πάσχει από κυστική ίνωση, εφόσον έχει αρνητικό τεστ ιδρώτα και το τεστ αυτό έχει γίνει σε ένα έμπειρο κέντρο ΚΙ (όπου εφαρμόζεται η μέθοδος ιοντοφόρεσης της πιλοκαρπίνης για τη μέτρηση του χλωρίου στον ιδρώτα).
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
03.06.2012
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis