Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Βρογχιολίτιδα και τεστ ιδρώτα

Ερώτηση
Έχω ένα γιο 8 μηνών. Έως τώρα έχει νοσηλευτεί μία φορά με βρογχιολίτιδα σε ηλικία 3 μηνών και πριν 1 μήνα έπαθε δεύτερη βρογχιολίτιδα που αντιμετωπίστηκε με aerolin και flixotide. Ωστόσο παρουσιάζει ένα μόνιμο βήχα από τη στιγμή της γέννησης. Επίσης παρουσίασε από 3 μηνών διάρροιες με βλέννη οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με ειδικό γάλα και κρέμα- almiron pepti mct, κρέμα sinlac. O ιδρώτας του μου φαίνεται πολύ αλμυρός. Έγιναν 3 τεστ ιδρώτα, τα 2 στο παιδών Πεντέλης όπου και στα δύο συλλέχθηκαν τα 5 δέκατα ιδρώτα αντί για τα απαιτούμενα 6 δέκατα με αποτελέσματα 44 και 38, και το τρίτο στο Αγία Σοφία με αποτέλεσμα 30,4. Έκανα γονιδιακό έλεγχο στο Χωρέμειο για το 95 τοις 100 και είναι αρνητικός πέρα τριών αλλαγών που βρέθηκαν στην αλληλουχία του γονιδίου οι οποίες όπως μου γράφουν χαρακτηρίζονται χωρίς παθολογική συνέπεια, και ο άνδρας μου στο Λαικό για το 80 τοις 100 και είναι αρνητικός. Ωστόσο εξακολουθώ να ανησυχώ κυρίως λόγω του πρώτου οριακού τεστ ιδρώτα αλλά και των συμπτωμάτων του παιδιού και θα ήθελα να μάθω βάσει των προαναφερομένων δεδομένων την πιθανότητα να πάσχει το παιδί από τη νόσο καθώς επίσης και αν θα έπρεπε να κάνω κάποιον έλεγχο περαιτέρω.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για εξαιρετικό έργο που προσφέρετε.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Έχετε ένα βρέφος ηλικίας 8 μηνών που έχει κάνει δύο βρογχιολίτιδες και έχει συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείτε ειδικό γάλα και κρέμα.
Στο μωρό έχουν γίνει τρία τεστ ιδρώτα. Προκειμένου να μπορέσουν να ερμηνευτούν οι τιμές είναι σημαντικό τα τεστ να έχουν γίνει σε ένα έμπειρο κέντρο με τη μέθοδο της ιοντοφόρεσης της πιλοκαρπίνης για τη μέτρηση της συγκέντρωσης του χλωρίου στον ιδρώτα. Αν είναι όντως έτσι τα πράγματα, τα αποτελέσματα των δύο τεστ ήταν φυσιολογικά (κάτω από 40 mmol/l) και το αποτέλεσμα του τρίτου ήταν μόλις οριακό (40-60 mmol/l), αλλά όχι παθολογικό (πάνω από 60 mmol/l). Έχετε ελεγχθεί για το 95% των μεταλλάξεων της ΚΙ και ο σύζυγός σας για το 80% αυτών με αρνητικά αποτελέσματα και για τους δύο σας. Αυτό σημαίνει ότι το τεστ ιδρώτα, για το οποίο ανησυχείτε, είναι φυσιολογικό, καθώς για αυτό τον συνδυασμό εργαστηριακών ευρημάτων η ΚΙ μπορεί να αποκλειστεί με πολύ υψηλή πιθανότητα.
Τα συμπτώματα του παιδιού σας πιθανότατα οφείλονται σε άλλα συχνά αίτια (π.χ. αλλεργία) και όχι στην ΚΙ.
Σχετικά με τον ιδρώτα, όλοι οι ιδρώτες είναι αλμυροί. Ο ιδρώτας των παιδιών με ΚΙ συγκριτικά είναι πολύ πιο αλμυρός από τον ιδρώτα των υπολοίπων.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
28.01.2013
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis